Snooker問題

討論任何有關WeWeWeb Online Game之話題,歡迎訪客留言.
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

Snooker問題

Postby beaniebean » Fri Oct 20, 2006 8:45 pm

早排有一次見到Pot妹開枱玩Snooker, 當時我就估計呢個game應該幾好玩。尋日係lunch time無所事事之際, 上嚟玩咗第一次既Snooker。我既感覺係呢個game既設計實在好勁, 難得啲ball既流動simulate得好似真實一樣。我雖然唔識寫呢啲遊戲, 但都知背後既設計應該好困難, 尤其是要計算角度同力度方面既問題。Willy, 難得你又出錢又出腦汁去搞呢個weweweb, 仲係一個人去設計啲咁複雜既遊戲, 我實在好好...好佩服你。

不過, 我唔知Snooker既遊戲規則, 而且, 有啲掣既用途唔清楚(如: 左下方有條有幾隻顏色既bar); 另外, 有時出現啲白線唔知有咩嘢用處。請問呢個網站有否Snooker既遊戲說明?

potassium
Sergeant Major 士官長

Postby potassium » Sat Oct 21, 2006 12:11 am

傻豬嚟嘅,我玩snooker係貪佢可以一個人開住張枱有得佢,然後耐不耐返一返嚟督一督,既可賺gold,又可睇吓有冇熟人上嚟玩。

好眼訓呀家陣,聽日/後日再覆有關snooker玩法!﹙其實willy熟啲 )

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Postby willy » Sat Oct 21, 2006 12:29 am

Weweweb 大部份的都是一些靜態遊戲. 而snooker就相對比較有動感, 但仍舊走不出一般'by turn' 遊戲的框架. 但在當時可算是一個新嘗試. 其實snooker有好多問題, 如 game physical 不夠真實, synchronization 問題, 不是三維視點 等等. 不過網主不是一個完美主義者, 所以只能說一句 '算'.

個人覺得weweweb 的唯一的動態遊戲wetris比較好玩, bean 你可以一試, 但一定要二個人以上一起玩才好玩. 另一個遊戲'War experimental' 係最棒的, 因為是動態而又是實時, 所以理應好好玩, 可惜....看不到何時會玩成, 因為太難..... :oops:

左下方有條有幾隻顏色既bar是打球力度. 白線好像是幫玩家瞄準. 如你不懂snooker球例, 可參考 英文來的 :o

beaniebean

Postby beaniebean » Sun Oct 22, 2006 1:24 am

Pot妹, 你咁樣稱呼我, 我真係有啲暈暈哋。換轉係啲男仕們, 佢哋可能會因暈哂大浪而跌咗落地, 要送院急救。哈哈哈!!!不過, 呢個稱呼既感覺好親切!!!

睇嚟嗰啲觸不到既gold魅力非凡, 可以吸引到Pot妹成日開住張枱。

Wetrix又係啲乜嘢嚟? Pot妹, 你係Wetrix既分數榜排第9, 另外有個叫Calcium既人排第4。嗰個Calcium唔係你嚟掛? Anyway, 如果我遲啲有時間研究Wetrix既話, 會向你請教。

我越嚟越覺得weweweb係一個禾稈“come”鑽石既地方。雖然驟眼望落佢(尤其係個homepage), 真係唔係好吸引, 且感覺平平無奇, 但當你有興趣去explore既話, 會發現令人驚訝既地方...

potassium

Postby potassium » Sun Oct 22, 2006 3:14 am

騎騎騎騎…………「傻豬嚟嘅」都係我口頭蟬之一,我仲有其實口頭蟬,例如「哎呀~ 我都六神無主喇」、「激氣呀!」、「嘢~~~~」。全部都係用嚟嚇人嘅武器!

bean呀,你再係咁讚willy,佢會囂架!

calcium咪又係我!仲有sodium都係!之前都講過啦!但係有個咩mercury定唔知乜就唔係喇。

Wetris好玩呀!即係俄羅斯方塊!搵日我哋「煉」過吖!

willy

Postby willy » Sun Oct 22, 2006 11:04 pm

bean, 好真係唔明男人心態. '傻豬嚟嘅', 男士聽到會唔開心. 因為豬已經代表蠢, 重要傻, 你話開唔開心. 女人叫男人 '傻豬嚟嘅' 就好似男人叫女人 '豬扒嚟嘅', 妳話開唔開心. :lol:

beaniebean

Postby beaniebean » Mon Oct 23, 2006 1:12 am

Willy, 你實在太理性咁去理解“傻豬嚟架”既意思。如果有心話人蠢, 一早用啲難聽啲既說話(如: 死蠢)去話人。哈哈哈, 我反宜覺得你唔太明白女仕們既心態, 佢哋講既嘢, 好多時候唔可以單憑表面既意思去理解。如果Pot妹想話我係stupid pig, 我會 :evil: 。(講笑啫!!!)

Pot妹, 我有樣嘢好唔明。雖然早前你話因人格分裂而有多重身份, 但如果咁樣做, 你係排行榜既分數就無咁勁。不過, 我都知你用心良苦, 要一人分飾多角, 目的係要掩飾呢樹人氣單薄既真相。Willy有你咁樣為佢做妹, 我相信佢內心好感動。