耳目一新

討論任何有關WeWeWeb Online Game之話題,歡迎訪客留言.
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

耳目一新

Postby beaniebean » Fri Jan 05, 2007 12:53 pm

近呢兩個星期, 我雖然唔係日日都上weweweb既game room, 但每次上去都發現有啲地方唔同咗。尤其係早兩日上去既時候, 真係喜出望外, 有耳目一新既感覺。我暫時發現有以下改變:

1) game room既screen size大咗, 啱哂我呢類老眼昏花既人。
2) 打中文字方便咗好多。
3) chat box 顯示出來既msg比以前colourful。雖然暫時只有黃色同綠色, 但呢兩隻色已有種清新活潑既感覺。
4) 有更能表達喜怒哀樂既emotion icons。

不過, 眼見最高導領人好鬼忙碌, 成日騰嚟騰去, 係樹埋頭苦幹進行大工程。真係戥佢辛苦!

由於呢樹既網友有啲怕羞, 佢哋既感謝都埋藏係心裡面, 而我份人口水多過茶, 所以就由我代表呢度既網友送首Joey既 “世上只有”呢首舊歌俾最高領導人。呢首歌既歌詞原本係多謝媽咪, 首歌旋律唔錯, 有種幾warm既感覺。我既腦汁有限, 左改右改啲歌詞後, 雖然有啲抝口, 但請最高領導人收住貨先喇! 哈哈哈!!!

原本首歌:

原來歌詞:

修改後既歌詞:

望著你講 也許更易
"謝謝你"的 三個字
從我哋入會 一開始
到永遠 不休止
你是weweweb的支柱 動力和意義

*You let us play Let us chat
 Let us feel that weweweb is great
 謝謝你的關顧 與及無償的勞碌
 年月漫漫 多艱苦
 你也永遠優先關注我哋喜惡
 唯恐我哋 並未得到 最好玩既game
 Oh we thank you*

但是我哋知 你都有夢
仍將時間 給我哋用
全個世界 幾多種
web與web 在互動
也未及這個weweweb 能完全獻奉

REPEAT*

Yes we do We always do
Let us smile Let us relax
Let us feel that weweweb is funny
謝謝你的看顧 與歷年來的愛護
年月漫漫 多艱苦
我哋再煩也不會拋低我哋不顧
從不會立下私心 怕會給辜負
Oh we thank you
Yes we thank you We always do

potassium
Sergeant Major 士官長

Postby potassium » Wed Jan 24, 2007 11:02 pm

bean你對willy真係好!

beaniebean

Postby beaniebean » Thu Jan 25, 2007 1:55 am

哈哈, Pot! 我都只不過係左抄右抄, 然後改少少嘢啫。真係談唔上話對最高領導人好好。

反而好似你咁忠實又不離不棄既網友, 簡直係weweweb既intangible assets, 非常寶貴, 呢啲係用錢都買唔到既。

如果我係最高領導人既話, 會深深感到老懷安慰。係網絡世界認識既老朋友, 其實真係要好有緣份先可以keep得咁耐。

係人生唔同既階段有唔同嘢要去做, 唔少網友會因此而失踪。難得有Pot你咁長情, 一直默默留守響度。作為旁觀者既我都受到你感染, 希望成為weweweb既忠實份子。

potassium

Postby potassium » Fri Jan 26, 2007 10:21 pm

唉…可能只係代表我冇進步啫

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Postby willy » Sat Jan 27, 2007 11:14 am

世界在變, 做人不進則退. 阿pot妳冇進步, 其實可能已經...

阿pot有冇想做改變一下自己生活? 例如咁退休"歎"世界... :lol:

beaniebean

Postby beaniebean » Sun Jan 28, 2007 9:53 pm

傻Pot, 你對weweweb個份loyalty係非常難得, 真係唔知點解你會話自己無進步。你同weweweb一齊渡過咗唔少年頭, 係我既眼中, 其實你呢個成長階段都幾特別架。哈哈, 你宜家不但係Queen of XWord, 而且仲係一個好受歡迎既網友。無咗你係度既日子裡, weweweb就好似欠咗一樣好重要既嘢...

Pot, 你可能對自己要求好高, 先至話自己無進步既啫。憑我既直覺, 你應該係一個對工作充滿熱誠、好有責任感、有理想同抱負既人。隨著歲月既過去, 你其實進步咗好多, 只不過可能你未察覺到啫。

我都成日覺得自己兩袖清風, 人浮於事。不過, 我腦裡面仍有好多大計想去做, 有時會意志高昂, 有時就會有點心灰意冷。Eason既"葡萄成熟時"同古巨基既"愛得太遲"既歌詞真係好啱聽, 有鼓勵既作用。

Pot, 努力加油喇!!!!

willy

Postby willy » Sun Jan 28, 2007 10:14 pm

阿bean妳真是會鼓勵別人. 好多東西在妳口中說出, 都是樂觀和積極的.

potassium

Postby potassium » Mon Jan 29, 2007 12:33 am

哈係啦…bean,我成日覺得你係教徒,仲要係基督教嗰隻呢。
我某同事同某朋友都成日叫我返教會~~ 唉!可想而之其實我喺人眼裏係幾咁雖要幫助呢~~~

willy,我正正打算今年退休!不過仲未儲夠退休金bor~~~ (哈~ 如果短命啲都夠嘅~~)

beaniebean

Postby beaniebean » Mon Jan 29, 2007 2:07 am

上年香港曾有單不幸新聞, 報導中啲專家話負面情緒係會傳染俾人。咁啱果日我有個好樂天既fd打電話俾我, 我聽見佢把聲就好開心。之後, 俾個件...(我諗你知我講邊個)既負面情緒搞到我無哂mood。所以, 正面同負面情緒既威力可以好大。

唔知點解, 我覺得你份人都幾"硬淨"。你啲朋友叫你返教會, 佢哋都係關心你啫。

Pot, 如果你做得好攰既話, 我都好贊成你俾自已放一個悠長假期, 最好用1至3個月出去玩吓, 有咁遠就去咁遠。想當年, 係正式投入社會工作前我都用咗1個月時間去玩。雖然記憶有點模糊, 但我一諗起就覺得好回味。

willy

Postby willy » Mon Jan 29, 2007 12:36 pm

Pot, 妳想算今年退休, 就坐言起行, 嗱嗱聲quit咗份工. 至於退休金, 都唔駛怕. 去揾番個金龜, 禮金都可能有過億喇, 駛乜驚.

如果冇門路, 咪先入娛樂圈. 你咁鍾意唱歌, 一於去d乜乜歌唱比賽. 又或者妳覺得自己近來靚咗, 就索性參加d xx小姐選舉, 記著叫我做妳提名人.

阿pot, 其實妳"咁"後生退休會好悶, 我想你都係工作量大皮醇偏高, 去告假坃番一兩個月. 回來時可以又回復戰力. 做呀做.....

beaniebean

Postby beaniebean » Wed Jan 31, 2007 3:05 am

Pot, 我諗你未必想鈎金龜、做歌星或做選美冠軍。不過, 如果你有意既話, 我會幫你張羅扮靚心得讓你越嚟越靚、買你既CD、做歌迷會會長、製作靚靚同會發光既宣傳牌幫你搞大聲勢、踴躍參加電話投票去投你一票.....等等。不過, 可惜提名人已俾Willy霸咗。總之, 總結係四個字 “”!!!!

其實, “退休”呢家嘢越嚟越有彈性。唔少歌星退休後會復出, 亦有唔少政府高官退休後做咗大機構既高層。

Pot, 除咗去旅行, 再激啲既話可以去流浪, 呢個係體驗生活同擴闊視野既好機會。最近我有個fd既細佬放棄咗份人工唔錯既工, 去咗歐洲流浪, 預計一年後返嚟。我都好羨慕佢, 如果我中咗六合彩夠我一年生活費既話, 我可能會考慮去流浪, 到時我會變咗一個膽大面皮厚既Bean。哈哈哈!!!

不過, 做人最緊要係做番自己。所以, 我要送首Leslie既歌《我》俾你, 歌詞如下:

曲:張國榮
詞:林夕
編:趙增熹

I am what I am
我永遠都愛 這樣的我

快樂是 快樂的方式不只一種
最榮幸是 誰都是造物者的光榮
不用閃躲 為我喜歡的生活而活
不用粉墨 就站在光明的角落

我就是我 是顏色不一樣的煙火
天空海闊 要做最堅強的泡沫
我喜歡我 讓薔薇開出一種結果