GO GO GO

討論任何有關WeWeWeb Online Game之話題,歡迎訪客留言.
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

GO GO GO

Postby beaniebean » Mon Nov 17, 2008 11:29 pm

Weweweb 係 17/11有個通告: Go 現正進行初步測試.

請問係乜嘢game嚟呢? 講嚟聽吓啦?

我遲啲會GO GO GO去Game room 玩GO.

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Re: GO GO GO

Postby willy » Tue Nov 18, 2008 3:29 pm

GO 咪係我地偉大祖國的一個古老遊戲: 圍棋 囉. 不過weweweb d 網友(包括網主)都唔係好識玩. :lol:

wayway
Sergeant Major 士官長
Sergeant Major 士官長

Postby wayway » Tue Nov 18, 2008 7:54 pm

漫畫我就有睇哂,「棋魂」Hikaru no Go, 進藤光,塔矢亮,藤原佐為

簡介..........
小學六年生進藤光在閣樓里發現了一張帶有血跡的圍棋棋盤,被千年棋魂藤原佐為附身.從此,進藤光在佐為的指導下,學習圍棋,和筒井學長和三谷共同組建了學校圍棋社,並成為了院生,認識了伊角,和谷,越智等許多和他同齡的高手.與此同時,被進藤光體內的佐為打敗的圍棋名家的兒子塔矢亮,也為了追趕佐為,進入了職業棋壇.第二年,進藤光也通過努力通過了職業考試.但就在這時,佐為卻不明不白的消失了!進藤光一時沒了斗志,想要放棄圍棋,多虧從中國歸來的伊角重新喚起了他的斗志.如今,伊角通過職業考試,成為了一名棋士.小亮終于發現了,在光仔身後有另一個人——sai.小光和小亮成了一對朋友(但經常吵架).日本,中國,韓國要舉辦一個18歲以下的團體賽,小亮以是參加選手,小光以第一取的參加權.小光,小亮,社三人代表日本參加北斗杯,他們會取勝嗎?

很好看 !! http://www.comicdiy.cn/a/3/game_1049-1.html

我的姨甥女就好叻,業餘三段, 剛在十月代表香港參加北京的圍棋賽,輸了給最後總冠軍。

----------------------------------------
小莫小於水滴,聚成大海汪洋,
細莫細於沙粒,漸成大地四方。

beaniebean

Postby beaniebean » Tue Nov 18, 2008 11:06 pm

哦... 原來呢個遊戲"GO"既名係來自漫畫. 睇嚟今舖係威威叻推介最高領導人去設計呢個game....

嘿嘿嘿... 最高領導人最喜歡挑戰難度, 雖然佢唔係好識玩, 但仍動腦筋去設計, 實在非常佩服.

威威叻又一好介紹, 睇嚟我係12月份有排忙啊. 其中一樣嘢要做就係煲哂呢套漫畫. 哈哈哈, 可能對我日後玩GO有幫助. So good! :D

我想問: 睇完呢套漫畫要用幾耐時間?

威威叻有個叻叻既姨甥女, 其中一個原因係姨甥女有個叻叻既舅父(= 威威叻). :mrgreen:

willy

Postby willy » Tue Nov 18, 2008 11:22 pm

Bean 你唔好攪錯, Go係圍棋個洋名, 而唔係出自個卡通.

board game for two players. It is known as wéiqí in Chinese (Traditional: 圍棋; Simplified: 围棋), igo (囲碁, igo?) or go (碁, go?) in Japanese, and baduk in Korean (hangul: 바둑). To differentiate it from the common English verb to go, it is sometimes capitalized. An alternate spelling is also used occasionally.

Source: http://en.wikipedia.org/wiki/Go_(board_game)

beaniebean

Postby beaniebean » Tue Nov 18, 2008 11:29 pm

哦... 原來係咁.

真係有點瘀, 咁都唔知. :oops:

不過.... 雖然瘀就瘀咗啲, 但又知多咗啲嘢, 真係好. :D