我屋企寬頻有幾快?

各種雜七雜八、硬體疑難雜症問題討論及資訊
willy
Knight-Captain 上尉騎士

我屋企寬頻有幾快?

Postby willy » Sat Sep 05, 2009 4:04 am

大家都有寬頻吧. 跟據你既IPS, 你條線可能係10M, 25M, 100M 甚至係 1000M. 但實情係幾快呢? 大家可以用下面的網頁做一個測試:

http://www.speedtest.net/

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

Re: 我屋企寬頻有幾快?

Postby beaniebean » Sat Sep 05, 2009 2:07 pm

我已試咗, 好似幾好玩咁... 每次玩既數據都有少量分別, 遲啲等我在多人上網既時段再check吓數據有幾大分別先.

所得結果如下. 我現時平均的寛頻月費也不超過50蚊. 剛剛再看看份合約, 原來係註明1.5Mbps. 由於我的上網用量算低, 少updown及少download, 所以已夠用, 況且我很少在game room出現hang機情況. 嘿嘿嘿, 最緊要夠經濟實惠. :mrgreen:

Ping: 73 ms

Upload Speed: 0.50 Mb/s
- Email attachment (1MB): 17 s
- Photo attachment (8MB): 2 min
- VIdeo Clip (35MB): 9 min

Download Speed: 2.85 Mb/s
- MP3 file (5MB): 15 s
- Video Clip (35MB): 2 min
- Movie(800MB): 37 min

willy

Postby willy » Sat Sep 05, 2009 8:36 pm

哈哈, 平? 你個寬頻幾錢個月先, 你好可能係覺的你個plan好平架wor. 重有你個line speed應該係 3M/640K. 以下是我個result:

Ping: 6 ms

Upload Speed: 8.88 Mb/s
- Email attachment (1MB): 1 s
- Photo attachment (8MB): 8 s
- VIdeo Clip (35MB): 32 s

Download Speed: 9.46 Mb/s
- MP3 file (5MB): 5 s
- Video Clip (35MB): 30 s
- Movie(800MB): 11 min

beaniebean

Postby beaniebean » Sun Sep 06, 2009 12:25 am

哈哈... 寬頻月費通常都要過100蚊嗰喎. 對我呢類用量少的人來說, 總之越平越好.

我的月費計劃要簽18個月, 第1個及第18個月各收$103, 其餘每月收$35.5, 所以平均每月$43, 仲送1張100現金券(但現時仲未到手, 唔知最後會否無咗件事).

我無特意去格價, 但斷估無$43咁平既月費. 幾個前那個職員(A)打來問我會否續約, 佢當時話舊有既plan要加價至每月$11x, 故係度推介另一個10M plan俾我, 每月約$13x. 因比我原先所付的月費大幅上調, 我覺得唔合理, 所以費事睬佢(但佢不停致電給我); 但後來另一個職員(B)打來卻話個plan既費用同我原來的差不多, 咁我咪續約囉.

但我覺得有問題既地方係... 兩個職員講同一個續約plan都可以唔同價錢($43 vs $11x), 且而最離譜係我同職員(B)在電話裡確認合約後, 職員(A)竟然仲打來問我考慮成點. 當時, 我真的想反問佢"為何同一個plan會有兩個價錢?" Ummmm, 我懷疑佢個內部system係咪有問題, 嗰客已確認咗合約, 但佢既職員仍然懵然不知. :?

哈哈, Willy你身負重任, 在WOW要同那些大怪獸及Super大怪獸死拼, 所以你用的寬頻一定勁過我用既好多啦! 正所謂"工欲善其事, 必先利其器"嘛~~ :D

willy

Postby willy » Sun Sep 06, 2009 12:34 am

哈....唔係呀, 打online game, 速度係重要, 但reliability係更重要. 打打下斷線真係會死人.