介紹買音影器材的店舖

DC, DV, HiFi 等等
willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

介紹買音影器材的店舖

Postby willy » Tue Aug 29, 2006 12:56 pm

最近跟朋友去買DC, 在旺角電器街逛逛, 我朋友走進一間名叫 永X 的攝影器材舖頭. 我之前都有經過這處, 不知為何常常都人頭湧湧, 但店的貨品都沒有標價, 個人覺得可能是一些不良店舖. 所以之前都會去 豐x 那些大電器舖, 因為覺得他們明碼實價, 用信用咭又不需加錢.

但當我的朋友去買了一部 Canon DC100 的 DC 後, 我對這間店舖的評價有很大的不同. 首先價錢方面 豐x, 百x匯 賣 $4180, 它卻只賣 $3680 (是行貨). 還可以用信用咭. 除了原裝禮品外 (Canon 很大方, starter kit 內有三隻 DVD-R 和 後備電池, 還有一個值 $200 的腳架), 我想這類禮品如果是不良店舖都會抽起再賣. 另外它還多送一隻水杯 @@".

除了價錢外就是店員的服務態度, 這個因素和店員的個人水準有很大關系, 有可能是我的朋友好彩, 所以只是說一下就算了.....那個Sales哥哥感覺上是比較專業和有耐心, 不像大連鎖電器店的店員: "一舨功能都有晒, 說明書有講", "回家可以慢慢試(有點不耐煩請), 7天內有問題拿回來"

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士
Knight-Champion 一等騎士

Postby beaniebean » Fri Sep 01, 2006 10:16 pm

如果我無記錯, 係10年前我跟個識影相既朋友去咗呢間永X, 買咗一部Canon EOS 5相機, 宜家部相機仍然健在人間。所以, 你可以放心, 呢間鋪頭應該OK。仲有我覺得鐘意影相既人, 都有一定要求, 故此不會為平幾百元而買啲質素無咁好既機, 斷估呢間鋪賣既貨係好貨, 而且價錢吸引, 如果唔係, 唔會有咁多客仔。

你係咪係都識影相? 有冇啲精采作品可以分享吓?