新世紀疫症擴散 豬流感幾時殺到?

討論一些有關身體健康的話題
willy
Knight-Captain 上尉騎士

新世紀疫症擴散 豬流感幾時殺到?

Postby willy » Mon Apr 27, 2009 2:53 pm

看電視新聞, 豬流感係墨西哥擴散, 已經死咗成百幾人. 而家重有個案係在美國及加拿大發現. 希望這條病毒可以盡是控制得到, 否則美國個經濟就真係雪上有霜.

再壞一點打算, 豬流感如果傳到香港. 重慘, 可能又返回"沙士時期", 人心惶惶. 果啲豬又當災, 慘被殺戮.

豬流感小知識:

何謂豬流感?

好似禽流感一樣, 不過今次既主角係啲豬. 完來豬同人都一樣會患感冒, 唔怪得知有"發豬温"呢個詞彙喇. 專家話呢啲叫"A型流感病毒H1N1". H1N1, 又名西班牙型流行性感冒, 據文獻記載於1918-1919年曾經造成全世界約10億人感染,2千5百萬到4千萬人死亡(當時世界人口約17億人);其全球平均致死率約為2.5%-5%,和一般流感的0.1%比較起來較為致命。 而甲型(A型)流感病毒H1N1 則由豬、雀鳥和人類的基因結合而成, 和H1N1有密切關係.

怎傳染豬流感?

當然係透過豬與豬既接觸, 豬與人既接觸, 及人與人既接觸. 它的傳染是經由打噴嚏、咳嗽或身體接觸散播病毒。

食用豬肉是否會感染豬流感?

將豬肉烹煮到內部溫度達到71℃,可殺死細菌和病毒, 唔食生豬肉就冇有怕喇 . 曾有專家懷疑吃豬肉是不是也會傳染,但現在已經排除吃肉會傳染的可能。

豬流感有何症狀?

同一般人感冒一樣, 返工既冇心機做野, 返學既就冇心機上堂. 唔怪得知啲豬咁懶喇. 專家話: "感染到豬流感,症狀跟感冒非常類似,會發燒到38.5度以上,咳嗽、喉嚨痛,肌肉、關節和骨頭痠痛、疲勞的情況,還有有流鼻水、胸腹疼痛,最後會出現嚴重的肺炎。". 呢個所謂專家冇講, 由我補回, 最最後會"瓜得". 在墨西哥,患上這種可怕疾病死亡的人士,大部分年齡由二十五至四十五歲,與專門攻擊幼童和長者的常見流感不同。

如何預防豬流感?

留在家裡玩WeWeWeb已被証明為有效預防豬流感的一個方法.

基本上唔同人, 豬接觸就可以預防豬流感了. 疾病預防控制中心建議常規的預防措施,防止傳染病的傳播:經常洗手,包括你的鼻子和嘴巴,避免與病禽密切接觸人的接觸。 如果你是生病了,留在家里和限制與其他人接觸。 (重要帶口罩同睇醫生呀!)。

如果我感覺患病﹐應該怎麼做?

有病就梗係睇醫生食藥, 留在家中休息.

能用藥物治療豬流感嗎?

有4種不同的藥物在美國批准治療流感,另有幾種藥物對新的病毒表現出抗藥性。疾控與預防中心建議使用達菲(Tamiflu)和瑞樂沙(Relenza)這兩種藥物。

今年的流感疫苗能預防豬流感嗎?

當然唔可以呢, 如果唔係啲藥廠又點可以賺你錢呀! 疫苗在開發研究中, 但生產一種新疫苗可能需要數個月的時間。

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

Re: 新世紀疫症擴散 豬流感幾時殺到?

Postby beaniebean » Tue Apr 28, 2009 12:51 am

哈哈哈, 最高領導人真係識得係最佳時候幫WeWeWeb賣廣告.

呢句"留在家裡玩WeWeWeb已被証為有效預防豬流感的一個方法."真係好搞笑~~~~~~~ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

雖然搞笑, 但我都好同意喎 . 除咗能有效預防豬流感外, 因少咗出街也可以慳番唔少錢..... :D

但蒲得多WeWeWeb有2個弊傢伙之處:
1) 睡眠時間不足, 少於6小時ZZZ會導致肚腩會愈來愈大
2) 長時間坐在電腦前, 肚腩會愈來愈大

(最高領導人: 肥Bean, 你唔好係到倒米, 影響咗其他網友或準網友就唔好.)
(肥Bean: 我確實係來了WeWeWeb就出現肚腩愈來愈大既問題... 好慘呀!)
(最高領導人: 這是你個人的問題, 大肚腩與多玩WeWeWeb係絶對無關既. 你唔好咁貪食及要多做運動, 才是對症下藥啊. 明白未?)
(肥Bean: 我都知. :mrgreen: )

willy

消息:聖保祿再11人確診

Postby willy » Thu Jun 11, 2009 3:40 pm

唔知算唔算社區爆發呢?

Source: http://hk.news.yahoo.com/article/090611/4/cn48.html

beaniebean

Postby beaniebean » Thu Jun 11, 2009 11:40 pm

嘩, 真係好容易傳染...

全港幼稚園及小學生由明日起要停課兩星期.

莫非係好快既將來, 人人都要帶口罩出街, 情況有點似當年既沙士? 真係估唔到事隔6年, 類似既情況會再度出現. :shock:

保持警覺及個人衛生係好重要, 否則, 連累埋家人、朋友、同事及公司就弊家伙.

係呢個非常時期, 無乜必要都係唔好外出旅行, 除咗揾兩餐外, 其餘時間最好盡量留在家中. 正如最高領導人所講, "留在家裡玩WeWeWeb已被証明為有效預防豬流感的一個方法."

怪不得近排多咗好多網友嚟啦. :D

willy

60學生病倒 國際學校停課 病毒滲透社區 豬流感個案將破千

Postby willy » Wed Jun 17, 2009 10:58 am

嘩, 好恐佈呀! 隻病毒真係擴散得好快bor. 由其是係學校, 咁多學生在一起而佢地又咁接近. 我認為佢地應該早啲放暑假, 最重要都係多啲留係屋企.

咁多學生留係屋企就一定好悶, 有乜野做呢? 當然就係上網打機喇. 要打機不妨來WeWeWeb玩, 果度啲遊戲好益智, 啲玩家又好人及友善, 唔錯架. :lol:

Source: http://hk.apple.nextmedia.com/template/ ... d=12886176

simondog
Sergeant Major 士官長
Sergeant Major 士官長

Postby simondog » Wed Jun 17, 2009 2:11 pm

Yes, dog is the most nice guy here
Lovely Dog

beaniebean

Postby beaniebean » Fri Jun 19, 2009 12:09 am

阿dog有一排無嚟, 但一嚟到就咁風趣幽默... 哈哈哈 :lol:

其實, 除咗dog話佢自己係weweweb中係最nice既guy.. 但我也想補充少少, 就係 weweweb還有其他好多nice guy.

咁邊個guy先係最nice? 呢個問題係無絶對答案...

我個人認最nice既guy係.... 阿邊個... 嘿嘿嘿... :mrgreen: (都係唔好講個名出嚟)