把握「睡眠黃金定律」

討論一些有關身體健康的話題
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

把握「睡眠黃金定律」

Postby beaniebean » Thu Jan 28, 2010 11:00 pm

唔... 今日睇咗呢篇專欄, 認識到 "松果素"呢樣嘢. 有見及此, 我也希望盡量可按「睡眠黃金定律」去zzz.

不過, 我始終好擔心最高領導人. 雖然佢係iron man嚟, 但佢就時時都好操勞地係深宵完成佢要做既嘢才zzz...

唉, 當最高領導人瞓著的3、4小時後, 天都光喇, 咁腦部是否仍會分泌松果素? 還是分泌出嚟的松果素見日光就分解呢? 係咁既話, 那些生長激素咪唔出嚟? 身體就不能進行修復保養囉. :(

最後, 還是衷心希望最高領導人可改變佢既睡眠習慣, 盡量提前zzz時間去把握「睡眠黃金定律」, 以免關心佢既好朋友及家人擔心佢. 事關最高領導人越健康, weweweb就越能長久地繼續運作下去, 帶給網友歡樂.

簡介睡眠衞生
都市日報 (28/01/10, P.30, 專欄: 精益求精, 筆者: 陳仲謀為精神科專科醫生)

有15%的失眠患者是神經系統較敏感以致睡眠時易醒。有85%則是身體毛病所引致,如牙痛、哮喘病等,但大部分和精神科問題有關。要解決失眠問題,要注意睡眠衞生。人體腦部內的松果腺,在晚上睡眠約3、 4小時後,會分泌松果素。它可誘發生長激素令身體進行修復保養的工作。然而,松果素接觸到日光便會分解。把握「睡眠黃金定律」,於晚上11時到翌日7時睡眠,可提升睡眠質素。避免睡眠時間的周期性顛倒,即平日減少睡眠時間,利用周末大量睡眠來彌補,這樣會干擾睡眠的規律性以致周日晚易失眠。平日恆常運動亦能有助睡眠,而睡前聽輕音樂能有助入睡。

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 把握「睡眠黃金定律」

Postby willy » Fri Jan 29, 2010 10:35 pm

哈, 唔駛擔心, 我冇失眠問題.

beaniebean

Re: 把握「睡眠黃金定律」

Postby beaniebean » Sat Jan 30, 2010 12:10 pm

最高領導人可能不大明白我講既重點...

我不擔心最高領導人有失眠問題. 佢份人咁開心, 斷估都唔會失眠.

只是... 人的身體結構及運作是很奇妙的... 很多東西是一環扣一環的.

像文中提及的松果素、生長激素及與日光的關係, 應也可看到點點吧.

不過, 要改變生活習慣也不是一時三刻可以做到.

最高領導人可能有佢既原因要深宵才zzz, 且覺得遲睡對身體無乜問題, 咁就當然會繼續啦.

總之, 希望最高領導人唔好怪我咁多事...

只是大家都好關心你... 好好保重吧. Take good care la.