XWord 問題

Xword討論區

Moderator: potassium

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

XWord 問題

Postby beaniebean » Thu Sep 14, 2006 2:25 am

Pot妹, 尋日好高興係Game Room見到你。你打字好快!!! 不過, 因我平日無玩ICQ同MSN, 所以打字唔係咁快。如果日後有機會chat既話, 你見到我九唔搭八或者十問九唔應, 我唔係有心架, 只不過因為個腦轉得慢, 要花啲時間諗吓點回應你。

唉, 你走咗之後, 我繼續係到鑽研, 諗到頭爆, 因為自問唔係太蠢, 無理由唔明, 於是唔憤氣, 繼續係網上再search有關資料, 但都無乜頭緒。之後, 走咗去瞓覺, 攤係張床上面, 繼續諗咗半個鐘先瞓得著。

今日, 我啱啱玩咗15 round, 有160分(我都唔好意思話你知我攞到咁低份)。不過, 我開始有啲頭緒, 收獲如下:
1) 「 * 」原來係可以俾user自己set英文字母去砌字, 但呢個字母無分。
2) 有時個score board無喇喇彈出嚟, 原來要按score掣才可以close佢。
3) 知道咗redraw個掣有乜用。

總結今日經驗, 我有以下問題:
1) 點解有啲字明明係啱既, 但個電腦會話我錯?
2) 按咗"reorder"之後, 英文字既次序確係有改動, 請問有什麼用?
3) 如果係果堆字母諗唔到點砌個英文字出嚟, 除咗係到亂撞或redraw之外, 請問仲有乜嘢可做? 亂撞會否扣分?
4) 有時諗住打橫砌個英文字, 點知個電腦會以打直計算, 結果話我個字錯咗。請問點解?
5) 每個round要攞到幾多分才算高分?

我驚你online教我會教到你氣咳, 所以請有心理準備。

另請問你幾時開始玩scrxbble? 點解你咁鐘意玩呢個game?

potassium
Sergeant Major 士官長

Postby potassium » Thu Sep 14, 2006 11:26 pm

哦~~原來你係因為打字慢至覆得咁慢,我以為你又人格分裂,喺chatroom就咁多嘢講,喺game room就唔講嘢添!收倒!我下次會將就架喇!

太好喇!!有人咁好心機鑽研xword!即係好快就會多個人同我玩!!! 不過真係又好佩服bean妹你,做乜咁認真去研究呢個game,搞到訓前都要諗?乜嚟weweweb唔係relax嘅咩?唔好俾咁大壓力自己啦!

等我先試吓用幾句簡介呢個遊戲啦:﹙對你嚟講可能係廢話,因為好basic,你應該已知道 )

1) xword係英文砌字遊戲,可供2-4玩家玩。
2) 每位玩家會從100個字母tiles random地得到7個tiles,玩家須使用呢7個tiles輪流砌出由2-7個字母組成的英文字,放於game board上
3) 當然,玩家不能任意將tiles放在game board任何地方啦,所有字都要「連」倒。
3) 玩家嘅rack上會keep住有7個tiles,直至袋入面嘅tiles冇晒為止。
4) 每個字母嘅分數都唔同,例如較common的字母﹙如a、e、i ……) 分數是1pt,較稀有及少用的字母﹙如x、j、z……) 分數是8-10pt
5) Game board上有些有顏色的格仔﹙如粉紅色、紅色 );若你的tile可放在那些格上,便可能到更高分數﹙如a放了在粉紅的格上,便可由原本的1pt double成2pt )
6) 最後能得到最高分的玩家便是勝出者。

回應返你嘅三大發現:
1) 「*」係百搭牌,你鐘意佢係乜字母都得,咁筍,當然冇分啦
2) score board彈出嚟,係代表個game已完了。weweweb嘅xword有一個咁嘅rule:所有玩家如果連續2 round未能於指定時間﹙2分鐘 ) 內出字,遊戲便會自動完結。你諗咗咁耐,緊係skip咗好多round,所以個score board咪係咁彈出嚟囉。
3) redraw掣可讓你換牌,因為有時抽倒成手爛牌﹙如a、a、e、i、o、u、u、y ),又低分,又冇字,見倒都眼冤,所以玩家可換牌,牌數不限,但你會miss一round。

回應你嘅問題:
1) 所以地方名、專有名詞、品牌名稱、月份等字,xword/scrxbble都不是valid的字﹙這是scrxbble的official rule )。另外,xword的字典係跟scrxbble的official字典。scrxbble字典跟一般字典唔同,入面有好多字係我哋日常都唔識的,如"ae"、"ea",都出現喺scrxbble字典入面,仲係有解釋的!市面上亦有售,有興趣可到書局刨刨。( 你有冇發現呢個chatroom有2-letter word list及3-letter word list的posts? 嗰度有晒呢d字,因為呢d字都可以幫你攞倒高分。遲些在game room詳談 )
2) reorder呢個掣就正咯!當你拎住7個字母時,根據probability,你其實可以砌出"7 to the power 7"咁多個英文字!!憑肉眼睇,點可以看倒不同的combination呢?所以將d字調吓調吓,你就可能睇倒d combinations喇。
3) xword的rule,當你連續兩次出錯字或未能於限時出字,就會俾咗個機會對方,所以亂撞只可亂撞一次。除咗redraw,應該冇其他方法。你可以搵朋友幫手嘅!
4) 放在game board上的字,係要打橫及打直都係valid的字,就好似d crossword puzzle咁,所以當你揀位放字時,都要考慮埋佢係咪直橫都通﹙而呢點就係取高分之道喇 :你諗吓,出一次可當2個字嘅分計喎 )
5) 分呢樣嘢…我好耐冇計過喇…要玩返至有頭緒。不過可以話你知,如果你可以一次過將rack上嘅7個字母一次過擺晒出去砌成valid的字,可加50pt。我哋幾個舊玩家玩呢個game時,大家嘅終極目標就係砌出7-letter word!砌倒時嘅感覺就好似睇世界杯入波咁囉!

我唔會氣咳嘅,我份人最有耐性,你睇我打咁長嘅解說就知啦!如果你睇得晒呢個msg,你至係女中豪傑!哈!

我好似中學開始玩呢個game;冇乜特別原因話鐘意嘅,因為小妹自小都好喜歡d word game,所以從事嘅職業都係同文字有關~

potassium

Postby potassium » Thu Sep 14, 2006 11:28 pm

嘩~~覆完以上個msg,原來好赲!

不過自命為official weweweb xword trainer嘅我,一定有問必答!所以歡迎繼續提問!

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Postby willy » Fri Sep 15, 2006 12:12 am

阿pot, 你打字真快. 個msg大大話有成千字. 你好似唔駛經大腦就打咗出來 :lol:

potassium

Postby potassium » Fri Sep 15, 2006 12:49 am

哈哈係咩?有成千字咁多?
打字之嘛!正所謂「我手打我口」!況且係講我最熟嘅xword喎!玩咗咁多年,閒閒地寫一萬字都得呀!

willy,話時話你有冇睇晒個msg?

beaniebean

Postby beaniebean » Fri Sep 15, 2006 9:42 pm

Pot妹, 尋晚睇咗呢個千字msg, 感動到不能說話, 實在好感激你! 我要改口叫你做Professor Pot, 以你係XWord界高超既學術成就, 只有嗰啲同你差唔多程度既Professor、Lecturer或者嗰班唔識死既Post-doct先有資格同你過兩招? 唉, 我呢個咁老先嚟讀幼稚園K1班既學生, 真係唔知收埋自己係個山洞苦練幾耐先有資格同你切磋。

嗰篇精闢獨到既XWord教學秘笈, 我梗係一字不漏睇哂啦, 重印埋出嚟作為我既XWord備忘錄。最初, 我都覺得Willy講得誇張咗啲, 估計秘笈內約有七百至八百字。但當我將個msg抄去Word列印之前, 好奇去check吓究竟有幾多字, 個答案真係好驚人。嘩~~~ 有1257個字咁多!Willy, 你特異既神算能力果然準確無誤。 8)

Professor Pot, 我覺得同你好啱channel, 但個pace就相差好遠。我個人慢吞吞, 你就快到好似閃電咁。好似呢篇msg咁, 我要用大約一個鐘先可以完成。你有時見我兩點幾仲post啲文章, 係因為我寫得太慢, 要搞到咁遲先完成。

Weweweb確係一個嚟relax既地方, 但呢樹實在太多勁人, 我要惡補一番先夠膽同你哋玩, 所以有時感覺好似去咗上堂。而且, 近排實在太夜瞓, 真係有啲辛苦。另外, 因為我應承咗人, 有單“杰”嘢等住我去辦, 估計最快要3個月至半年後先可完成, 所以我諗我要半年後先可以成為呢樹常客, 希望到時你仲有興致係呢度蒲。

Willy, "Gold"呢個會員級別真係委屈咗Professor Pot, 其實連"Platinum"都唔夠班, "Diamond"就勉勉強強, 我諗"Premium Diamond"先可能襯得起Pot妹啦! 8)

potassium

Postby potassium » Fri Sep 15, 2006 11:55 pm

嘩我睇返個msg都有d吃不消嘅感覺,真係想像唔倒自己可以「一輪咀」打咗咁多嘢出嚟﹙但其實仲有好多嘢想打!)

hahhaa...你print埋出嚟添牙?我建議你加大個pt先print囉,otherwise睇盲眼!

你真係唔好叫我Professor Pot喇,俾wayway笑死!不過weweweb又真係幾多勁人﹙除咗我啦 ),好似我哋個網主willy咁,百足咁多爪!

哈哈,原來你咁夜至post d 文係因為打字打得慢牙?!你想打字快d的話就更加要多d上game room,live chat先可以練打字。當年我Yr 1嘅暑假屎忽痕冇嘢做走去學倉頡,然後不斷同人ICQ,一唔識嗰d字就問fd,所以就練到咁快喇!

其實我都唔係「閃電人」嚟架,平日都好鬼慢,鐘意d嘢拖得就拖~~~~不過見chat room有人回應,我又無聊,就緊係火速回覆啦,唔係點引你上game room!

嘩,你有job做?即係有外快接啦!
其實真係唔好望我喺game room入面喪蒲,weweweb係一個「傷心地」,供寂寞及無聊嘅人打躉﹙包括網主啦~哈哈 )

你有空就上吓game room啦!我怕我江郎才盡冇嘢post呀!同埋喺game room邊玩邊學xword快上手好多!有問題可即時問嘛!你打中文慢,可以打英文個喎!

beaniebean

Postby beaniebean » Sun Sep 17, 2006 2:41 pm

Professor Pot, 我今早一起身, 係頭未梳同未食早餐既情況下, 去咗玩XWord。你俾我既秘笈, 我再仔細睇多次, 今次明白多咗秘笈裹面既玄機。

所以, 我又有一堆發現同問題:

: 我曾試過放以下英文字去game board上, 但個電腦話呢啲字無係字典內。請問點解?

wear, len, be, do, doll, or, teen, upset, error, tool, water, door, fuel

基於呢個原因, 我都唔敢砌啲太長既字, 費事砌好後先知道係錯。我驚到時我會發火, 燒咗自己間屋!!! :evil: :evil:

: Game board 上有啲資料唔明, 例子如下。請問點解?

Game: 10/1 (我發現每按一次redraw, 會影響呢個數字)
Game: -51/1 (點解有負數?係咩嘢意思?)
Status: 7/Rdraw4
Time: 2/52m
Score: 12/189 (我估計12係個正確word所得既分數, 而189係總分。係咪??)
Rating: 0 (請問幾時先會去1, 2, ...? 最大係幾多?)

哈哈哈, 我真係笨, 今日終於知道Stock所顯示既資料係點解。

: 我始終對"打橫同打直"既意思唔係好明, 不過唔知點表達出來, 希望用以下例子嚟講, 你會明白我講緊乜。

STEP 1: 係game board 上已有以下英文字
_ R
P E N
E
N

STEP 2: 我加入CA如下, 想砌個"CAR"字:

C A R
_ P E N
_ E
_ N

結果, 電腦彈個msg話"APEN"無係字典裡面。係呢個例子裡面, 電腦以打直計算。

STEP 3: 我試另外一個字, 加入O如下去砌個"OR"字:

O R
P E N
E
N

結果, 電腦彈個msg話"OR"無係字典裡面。係呢個例子裡面, 電腦以打橫計算。

基於呢個原因, 我有時都唔敢亂撞, 因秘笈有提過亂撞2次的後果, 會俾個機會對方。不過, 我想問如果只係自已同自己玩, 係無對手既情況下, 係咪鐘意亂撞幾多次都唔駛理?

: 係秘笈內提及如果要打橫同打直都通既字, 出一次可當2個字既分計, 我曾有以下經驗, 諗住加個T字就可以一石二鳥(出現兩個"NOT"), 於是猛咁按redraw , 結果係白費心機, 而且之後係個rack上面重來都無再現"T"。個電腦係咪知我想要個"T", 所以特登同我作對, 死都唔出個"T"嚟益我??? (火都嚟~~~~~ :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: )

_ _ N
_ _ O
N O (T)

今日既問題係咁多。我只係玩咗一個round, 已經筋疲力盡, 足足用咗一個多鐘頭, 分數有二百幾, 剩番20多個英文字母未能放在board上就俾個電腦踼我出局。

我越玩就越覺得呢個game好唔簡單, 要放哂100個英文字係個game board上已經好難, 如果仲要去考慮其他因素(如: 攞高啲分, 砌7-letter字, 迫自己係設定時間內完成...等等), 對我嚟講, 個頭會爆開…

今次認真地玩咗一個round, 終於明白咗好多, 全靠你俾我既秘笈。我之前一直唔明你哋所講既終極目標"7-letter word", 今次我開始有啲明白。但另一樣唔明, 就係嗰個深山高人wayway, 佢喜歡砌15-letter字, 照道理講, 佢最少要放三次字(= 7 + 7 + 1)係game board上先可完成, 如果當時有啲對手唔生性, 請問會否俾佢哋破壞wayway既精心佈局? 我已幻想到如果係個game board上, 有一行由頭到尾打直或打橫砌出嚟既英文字, 當時既場面一定好精采!!!!!!!

另請問你所講既字scrxbble字典, 會以英文字母排序, 還是有以英文字的字數排序?如果有後者資料的話, 應該對砌出 7, 8, 9, 10, ..., 15-letter word好有幫助。

Scrxbble既發明者好厲害, 可以諗到呢個咁考IQ既遊戲。 不過, 我發覺Willy仲勁, 佢寫program去implement呢個game, 除咗對遊戲規則要清楚無誤之外, 仲要考慮其他因素(如: 計分, 計時, ...等等), 真係唔明佢個腦係點構造???

另外, 我想問Scrxbble會否容易過XWord?

Professor Pot, 由於你既Professor(即係"Senior Professor Wayway")失踪咗, 呢樹暫時靠哂你啦。要你睇哂上述文字, 仲要解答我, 真係慘!!!

唉...宜家已係下午2:30, 我由玩一個round既XWord到寫完呢個msg, 我諗有2至3個小時, 淨係飲過幾啖水, 係時候去下午茶抖番吓…

potassium

Postby potassium » Sun Sep 17, 2006 3:59 pm

bean妹!我都唔知點安慰你!
今次你冇錯!!!
如果你放嗰啲字嘅位係正確的話,我諗你已大槪明白呢個遊戲點玩喇!
但令你爆腦嘅問題,一定要搵willy求助!因為:

bean妹,辛苦你喇!頭先見你話"wear"、"doll"、"or"等字都 "is not a word",我就知道係個database有問題﹙以前都試過 ) ,跟住我火速開返枱xword試吓放 "crabs" 啦,都係話no such word,咁我就知出事喇!
不過我close咗個game room同browser,再login過,d字又正常返喎!或者你可以而家再試試!﹙我都會繼續試 )

如果個database真係有問題,willy都可以fix返個database嘅,到時你出嘅字,都會「啱就係啱,錯就係錯」!

至於你嘅問題,我下個msg解答你~

potassium

Postby potassium » Sun Sep 17, 2006 4:02 pm

:shock:

potassium

Postby potassium » Sun Sep 17, 2006 5:24 pm

唉,bean妹,xword嘅database早晚都會回復正常,喺佢正常返前我先回答你問題啦!

就你的例子來說,只有len不是字,因此這是技術性問題,係因為xword個database出咗d事,通常發生d咁嘅事情,我哋只好盡快找網主讓他把問題解決。 :(

Game: 10/1

10 = 每個game所作嘅action (包括出字、redraw)。
所以你redraw一次,佢就會 +1喇

1 = 第幾個game。
假如你已skip了幾round,就應該累即多好幾個game了。

Game: -51/1

嘩,我都未試過 -ve喎,willy,唔識呀

Status: 7/Rdraw4

7 = 你手上嘅tile數目。
因為玩到尾聲,你手上可能只得返2個,而呢啲資料主要係方便你睇倒對手仲有幾多牌喺手 (如果人哋得返1粒,你仲有成7粒,咁好likely佢好快就可以finish個game!假如大家鬥到爭一兩分,就要好好把握最後機會!)

Rdraw4 = 你對上一次嘅action。
你redraw咗4粒,就Rdraw4,你冇出牌或按Pass,就會係Pass,如你出咗2個字,就會係Place2, etc

Time: 2/52m

2 = 你對上一次action所用的時間﹙以second計算 )。
你係咪2秒就click咗pass或者redraw呢?haha!

52m等於該round的總時間長度﹙以minute計算 )。
嘩,你真係鑽研咗成粒鐘咁滯牙?!個數越大,代表d玩家玩得越慢!有時我哋d game會係咁pass,或者係咁redraw唔出牌,搞到玩成粒幾鐘都未玩完一舖!

Score: 12/189

12 = 你對上個action所得嘅分數。
如果你出咗個值12分嘅字,就show 12;如果你redraw咗,就0,如此類推~

189 = 你該round嘅總得分。
嘩,你都砌倒189返嚟喎!嘻嘻~~

Rating: 0

你從未同其他玩家玩過,rating會keep住係0,只要你開始同其他玩家玩的話﹙condition係要complete一舖xword喎!即係出晒100個tiles ),你嘅rating就會有所轉變﹙如果你贏,就變 +ve,輪就 -ve架喇~~~ );rating是累積的﹙跟你一世~~~~~~),今舖輸咗,下舖同第二個人玩可以繼續儲返~~~

至於條數點計,我就永遠都唔識!條數好複雜架,我問過willy都唔明~ 或者你問吓佢,你會明掛?

xword嘅龍虎榜﹙其實所有weweweb嘅game ) 都係用rating去排名,rating越高,排名當然越高啦~

但關於initial rating,好似xword係0開始,但其實game就多數係1500開始~~~ hey,我都唔記得喇,willy你confirm返呢點啦

仲有,rating係無限大架!亦可以無限負!

唔怕話埋你知,willy當時有個邪惡嘅諗法,就係如果兩個玩家嘅rating相差唔知幾遠的話,較高rating的玩家就算贏了,rating也不會增加,相反,較低rating的玩家贏了,便可增加rating!呢個制度好似喺weweweb嘅其他game行緊,至於xword有冇行,我都唔記得~~~

bean妹,你呢方面嘅logic好正確。
Step 2入面,CAR係字,但APEN唔係字,所以你唔可以憑CAR去作一個valid嘅"action"。
而Step 3入面,OR係字,OPEN都係字,因此喺 (( database正常運作情況低下 )),你這round可以取得OR及OPEN的分數

﹙註:你一個人玩緊係可以亂撞啦,不過撞錯2次後個game就會完,咪會出現Game: 2/(大數) 嘅情況囉~~ )

嘩,你點樣整倒兩個NO分開排嘅狀況?!冇嘢"lung"住,呢兩個字冇可能咁樣喺game board浮游格?But anyway~

電腦唔會知你想要個T字就特登唔俾你,因為除咗T,你仲可以用R、D等字母完成呢個字嘛。
我諗你抽唔倒T字,只有兩個解釋:(1) 就係你已用晒袋入面嘅T字 ﹙因為每個字母都有特定嘅數目嘛) (2) 就係你黑仔,所以抽唔倒囉,哈哈! ﹙字母T好似喺100個tile入面得幾粒,你都玩到百幾分咯,可能已用晒都唔出奇~~ )

你一個人玩,就緊係要一個人將100個字母放晒落個board度啦,但平時4個人一齊玩,好快就玩完!同埋你會越玩越上癮,因為你見人地拎到咁高分,我諗你自然都會好想學人點攞高分!

自於wayway嗰鑊做乜可以砌15個字,相傳當時仲有weweweb發展早期,嗰時都係得wayway一條友喺度砌呀砌,係佢自己精心設計咗個局,不斷redraw,所以可以憑game board上已有的字母及手上的7個字堆砌成一個15-letter word!呢d情況,喺現實……梗係冇可能啦!﹙我見倒一定會cap screen然後做wallpaper! I swear! )

scrxbble字典只係好似一本普通字典咁以alphabetic order排列。不過你提到嘅「以字數排列嘅」有關參考,應該市面都有售,但就係d tool book或for scrxbble愛好者用嘅參考書囉﹙即係好似d咩crossword tool book嗰d呢 ),呢d tool book唔會有解釋的~~

其實xword同srxbble嘅rules都係一樣,不同之處只係xword喺電腦programme時set咗有時限;其實你玩實物scrxbble時,一樣可以set時限格,所以冇話邊個易啲嘅~~~ ﹙據我所知,其實早期嘅xword係冇限時架,但你諗吓,如果唔限時,咁有啲玩家一世都唔出牌,咪等死其他玩家?所以willy就set咗2分鐘time limit囉 ----- 八多單料俾你知啦,當時有呢個time limit concern,其實係因為我哋全能嘅xword之父wayway成日玩玩吓訓著覺!同佢一齊玩嘅玩家都抗議!所以willy就set咗time limit喇,咁樣嘅話,wayway唔出牌,都可以skip咗佢,個game又可以繼續,rating又可以照賺佢嘛! )

我個人就認為玩xword仲方便,有電腦幫你check埋有冇嗰個字,又幫你計埋分,唔係仲好咩?

嘩~~~~~~ 又打咗篇咁長嘅文!中途仲要按錯掣,d字冇晒!好彩我有keep住copy定d字啫,如果唔係真係喊呀!

bean妹你幾時上game room呀?!其實你嘅問題,喺game room可以三言兩語就答倒!唔洗打咁大篇文嘛!Live tutorial點都好過distant learning嘛!

beaniebean

Postby beaniebean » Mon Sep 18, 2006 1:35 am

Professor Pot, 好多謝你又再一次咁有心機解答我既問題。"太感動"呢三個字已經變得膚淺, 真係唔知可以用咩嘢字去形容......

我最初以為嗰100個tile係randomly由電腦安排, 聽完你講, 先知原來係一開始就set定咗, 怪唔之得我係玩到後期既時候, 點redraw都抽唔到想要既tile。但我又想問, 最後剩番落嚟既tile唔妨係好嘢(如: Z, V, J, .... 等等), 如果所有玩家諗極都諗唔到可以砌咩嘢字, 咁樣點算?

老實講, 我有時都有啲驚去game room, 怕見到你唔知點算好。原因係你已是一個professor, 而我啱啱先由幼稚園學生升咗做小學生。我驚自已好似個低B婆係個game board上白白痴痴咁, 唔知自己做緊乜。不過, 依家終於明白咗好多, 原因有你咁好人過咁多料俾我。

話時話, 當我聽到你講個database有問題時, 真係 :evil: :evil: :evil: 。呢個係乜鬼老爺database嚟, 咁都可以錯成咁!!!! 仲等我諗到頭爆都唔知自己錯乜。我唔怕去鑽研啲正確既嘢, 但係去鑽研啲自己唔知係錯誤既嘢, 真係用 n to the power n 咁多年都唔掂!!!

本來諗住係個山洞裡面研究多一排先搵你, 但面對你咁熱情既邀請, 我真係唔好意思去逃避。好, 醜婦終需見家翁。我會係丙戍年閏七月廿六日(即係今日, 星期一)晚上11:30到game room見你, 到時請多多指教。不過, 由於我真係唔可以一心二用, 諗緊點玩時可能chat唔到, 當chat緊時又可能玩唔到。正如我係之前msg講過, 我可能會十問九唔應或者九唔搭八。仲有, 我到時答/問你都可能慢人好多拍。真係驚你咁有耐性既人都會頂唔住。

再一次作出呼籲, 請Professor Pot有心理準備!!!!!!!

admin
Site Admin
Site Admin

Postby admin » Mon Sep 18, 2006 3:27 am

Server restarted.

potassium

Postby potassium » Mon Sep 18, 2006 7:50 pm

哈哈,今日下晝見倒willy話你約咗我「丙戍年閏七月廿六日晚上11:30到game room見」,見倒好心寒,以為係七月十四嗰d「死都要嚟、唔嚟就死」嘅死亡約會添!返屋企睇返晒成個msg,neutralised咗好多~~~ willy,俾你嚇死呀!

答埋你個問題先:
首先Z、V、J等並唔係「唔方好嘢」字,Z同J都值10定8分,而V都好似4分,而喺xword﹙或scrxbble )入面,ZO、AZO、JO都係字,所以好容易就砌倒!
至於你擔心話臨尾諗極都諗唔倒,出唔完,好簡單啫:連pass 2次個game就會完嘛,所以假如我同你都連續2個round pass,咁個game就會完架喇~

唏驚乜鬼吖!去game room玩之嘛!又係嗰句,收工去game room都係想relax,唔洗咁大壓力驚乜驚物喎~

我叫埋Watcher Willy1同hkjcalex嚟!今晚一定好熱鬧!好期待!hehehhehehe :D

beaniebean

Postby beaniebean » Mon Sep 18, 2006 11:11 pm

嘩! 唔係掛!!! 咁多人嚟 ...

真係想去著草... 但應承咗Pot妹, 唔可以咁哀爽約既。