印度的額外服務費

"讀萬卷書, 不如行萬里路", 但如無$$$去旅行, 就只能調番轉嚟講"行萬里路, 不如讀萬卷書"
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

印度的額外服務費

Postby beaniebean » Thu Aug 19, 2010 12:28 am

今日茶會講... 除一般的例牌服務費之外, 原來仲有額外的小費要付:

1. 喀什米爾: 當地船長、廚師、司機及其他服務費 (USD10)
2. 印度各大城市: 當地餐廳、行李上落及其他服務費 (USD15)

另外, 在琥珀堡騎大象及吉普車, 又要付小費.

有時真的唔明白, 點解旅行社唔把小費包埋入團費內?

唔知最高領導人果次去係咪都係咁呢? :roll:

唔, 咁似乎印度係一個愛收小費既國家嚟.

因此, 去廁所當然又要俾錢啦. 唔知最高領導人果次有否用咗好多錢係去廁所呢? 唔, 天氣咁熱, 想飲少啲水去減少去廁所都唔得添... :(

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 印度的額外服務費

Postby willy » Thu Aug 19, 2010 2:19 am

小費, 好似喀什米爾有比. 而行李上房費一件一日收1USD, 唔轉酒店免收. 食野唔收小費bor. 珀堡騎大象有比, 吉普車免收. 去廁所? 感覺好似冇乜點比, 係都超平, 因為比Rupee. 你跟邊間呀, 咁怪既?

beaniebean

Postby beaniebean » Thu Aug 19, 2010 11:32 pm

噢, 茶會講既嘢, 都唔同你既... 似乎你俾既小費少好多喎, 我跟xxx旅行社 (遲啲再話你知)

佢講到乜都要俾, 都幾誇張架! :shock: (尤其是食團餐都要俾)

willy

Postby willy » Fri Aug 20, 2010 12:04 pm

xxx? 我冇跟過, 對佢印象一般. 早排佢重比人投訴佢一定要客比買指定旅行保險, 比人丙到七彩.

beaniebean

Postby beaniebean » Fri Aug 20, 2010 11:56 pm

我無講xxx係邊間, 但最高領導人咁都估到, 實在太厲害. :shock:

唔, 我都係第一次參加呢間. 其實, 因今次作出呢個決定都好突然及急, 所以為了遷就出發日期, 且價錢OK便揀呢間.

我一向盡量唔揀暑假去, 因為價錢通常都貴好多, 且又熱到死, 唔係太啱怕熱既我.