印度的自費活動問題

"讀萬卷書, 不如行萬里路", 但如無$$$去旅行, 就只能調番轉嚟講"行萬里路, 不如讀萬卷書"
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

印度的自費活動問題

Postby beaniebean » Thu Aug 19, 2010 12:47 am

唔知最高領導人果次參加咗什麼自費活動呢? 是否物有所值呢? :roll:

有否不參加自費活動而好有型咁去咗其他好地方玩呢? :roll:

在我參加的旅行團中, 古爾瑪的行程是由領隊安排自費活動 . 唔知最高領導人果次係吉爾瑪去咗邊度玩? :roll:

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 印度的自費活動問題

Postby willy » Thu Aug 19, 2010 3:02 am

吉爾瑪係邊? 古爾瑪呀(Gulmarg)? 係咪果個高山草原呀......我去咗騎馬....不過正確一點係坐馬, 果道本來個領隊叫我坐馬後比小費, 不過要下馬後才一起比, 但我下馬後都唔認得個馬夫, 個個人都問攞錢, 所以冇比到. 如果你唔係愛坐馬, 個"羅友"好唔舒服, 可以唔坐, 自己係草原走走, 其實隻馬走咗個大圈, 不過又唔走好遠, 大約500米外山崗, 自己步行來回才半小時許. 果度有個纜車站, 不過夏天唔開. 唔, 希望你去草原果日天氣好, 如果唔係就真係...........慘.....

beaniebean

Postby beaniebean » Thu Aug 19, 2010 11:36 pm

咁你坐馬坐咗幾耐? :roll:

除咗騎馬及行吓之外, 仲有什麼做可以打發時間? :roll:

點解纜車係夏天唔開既? :roll:

如果落雨, 會點慘法? :roll:

真係好想知道... :mrgreen:

willy

Postby willy » Fri Aug 20, 2010 12:22 pm

天氣好時, 個草原係咁既:

天氣唔好時:

http://video.yahoo.com/watch/566420/2814910

不過8月, 應該冇問題.

唔坐馬咪自己周處行. 基本上馬係用來代步. 個草原一眼見晒(草原面積約為2x1.5平方公里), 坐馬又唔會去到啲特別地方. 當然, 坐馬顯示你係肯使錢既人.

beaniebean

Postby beaniebean » Sat Aug 21, 2010 12:13 am

唔... 好天時個草原都好靚喎, 唔好天時就白濛濛一片, 認真無癮... :(

最高領導人真係好勁, 咁都俾佢揾到個video給我參考. 唔該哂~ :mrgreen:

似乎果日都係超級悠閒... 咁都好, 係香港好難會全日係個大草原裡渡過. :)

其實, 坐馬都有好大風險. 人都會無啦啦short咗, 馬都可能會. 如果隻馬一時心情唔好, 乘客咁就遭殃.