男子代人打機打到死 住網吧7個月 助升級月入2000

時事新聞報導之討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

男子代人打機打到死 住網吧7個月 助升級月入2000

Postby beaniebean » Wed May 18, 2011 10:47 pm

打機攞武器呢家嘢, 唔係要自己親自去攞先有滿足感既咩?

原來係有"代人打機"呢份工. 至於現實中有幾人係做緊呢類工作, 真係難以想像.

辛辛苦苦攞番嚟既武器, 好難捨得賣俾人.

有點擔心最高領導人太投入打怪怪而...........

(明報)2011年5月18日 星期三 05:05
【明報專訊】湖北省天門市一名32歲男子王剛周日(15日)走完了令人嘆息的人生路﹕他10年未與家人聯絡,靠在網吧替人打機「升級」、出售虛擬「裝備」和「金幣」為生,在連續住在網吧中打機7個月之後,健康急劇惡化,離世時瘦骨嶙峋,留下一句遺言「真有意思」,父母捉摸不透,痛心不已。

據王剛憶述,他2001年大學肄業後到武漢打工,但一直不順利,他不願意也害怕和家人聯繫,從此「人間蒸發」。其間王道洪多次到武漢貼尋人啟事,也未找到他。他曾以收購舊書度日,或在遊戲機室打工。

他從2008年開始玩一個叫「地下城與勇士」的遊戲,由於他玩得很好,就轉售自己取得的「裝備」和「金幣」,「第一桶金」是以320元(人民幣,下同)出售一把「寶劍」。他還幫20多個遊戲帳號「練級」,其中5個帳號都超過55級(最高為60級),月入可達2000多元。

王剛從去年10月起一直睡在網吧梳化上,吃飯也是叫外賣,完全不出門。去年11月氣管炎病發,他曾找舊友借錢,到5月7日,他病情惡化,網吧工作人員將其送往救助站,當時他頭髮邋遢、瘦骨嶙峋,面色慘白,身上還剩下700多元現金。

王道洪說,曾有人發短訊(SMS )找王剛要求出售遊戲帳號,但他堅拒說「這些帳號就是搖錢樹!」一直到死都未透露密碼。

Source: http://hk.news.yahoo.com/article/110517/4/ocwh.html

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 男子代人打機打到死 住網吧7個月 助升級月入2000

Postby willy » Thu May 19, 2011 10:19 am

代打機? 當然有喇. 阿bean你有興趣可以買返個85級人物account, 裝備要幾勁有幾勁, 肯比錢就可以了.

beaniebean

Re: 男子代人打機打到死 住網吧7個月 助升級月入2000

Postby beaniebean » Fri May 20, 2011 12:58 am

咁市價要幾多錢呀?

其實, 我只是好奇問吓... 一來我無咁多錢買, 二來得物無所用, 俾咗咁勁既武器給我, 最終只會俾我敗哂, 簡真係浪費.

willy

Postby willy » Sat May 21, 2011 10:35 am

我冇買過, 唔會好貴既.