日前核安顧問:輻射危機數月內將擴大

時事新聞報導之討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

日前核安顧問:輻射危機數月內將擴大

Postby beaniebean » Sun Jul 03, 2011 3:03 pm

係日本核災發生一個月後, 有關消息好似突然消失哂咁, 感覺就好似呢單嘢已平定了好多.

不過, 日前先有個朋友同我講, 佢話諗諗吓呢排都係唔去日本旅行, 事關佢聽人哋講, 其實日本當局對呢單嘢係封鎖/淡化消息.

人就係咁, 當一件大鑊嘢無人再提起時, 往往就忘記了, 當作無事發生咁, 但其實表面與實際情況可能係好極端都未定. 我自己都一早對日本食物少了戒心, 事關我認為香港食品安全中心應有機制去檢測入口的日本食物, 而天文台亦有監測每日的幅射水平.

老實說, 如呢單嘢再大事宣揚, 實在對佢既經濟旅遊民生等等只有副面影響. 係咁既風頭火勢, 有關當局唯有盡量唔好再提, 反正都未有好有效既解決方法.

之前, 啲專家估計, 福島核電廠的最後命運可能是要封棺. 究竟宜家進展係點呢? 實在係一啲消息都無咁.

明報 – 2011年7月3日星期日上午5:31

【明報專訊】曾批評日本首相菅直人漠視處理核危機專家小組建議、4月底含淚辭職的前核安全顧問小佐古敏莊,炮轟政府處理核危機不善,決策欠透明,檢測海水及海產的輻射水平進度緩慢,亦淡化部分輻射威脅以減低清理成本等。他警告,未來數月輻射危機將會擴大。

稻米校園輻射核污水問題大

東京大學教授小佐古辭職後首次接受傳媒訪問,列出三方面危機:首先,部分稻米已受輻射污染,到秋季收成時消息傳出,將會令公眾對東北出產的稻米失去信心,農民損失慘重。其次,政府對校園區域設定的可接受輻射水平過高,「不能接受」。目前當地只有17間學校輻射水平超標,但如政府以專家小組倡議的較低輻射水平為準,則多達數千間學校需要全面清理。然而由於政府難以向國會申請特別撥款處理,因此這較保險、卻花費較多的措施不獲採用。最後,福島核電站的核污水對附近海洋的威脅亦需特別關注。他指出政府排出用以冷卻反應堆的污水後發布的相關資料過簡,促請政府加強檢測海水,對污水擴散情況作更詳細預測,並加強措施處理海產受污染的問題。

日政府:已努力改善

一名政府內閣成員回應,指當局已採取極大努力改善海洋輻射監察,並與漁民及其他人士緊密合作。政府亦密切監察稻米輻射水平,如超標則會禁止出售。至於校園輻射水平亦正在調整,當局亦考慮採取額外措施保障學童等人士的健康。

華爾街日報

(Source: http://hk.news.yahoo.com/%E6%97%A5%E5%8 ... 46622.html)

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 日前核安顧問:輻射危機數月內將擴大

Postby willy » Tue Jul 05, 2011 10:38 am

人係好易淡忘既. 幾大既新聞, 最多都係報導一兩個月就會慢慢消失. 因為佢地己經係舊聞, 大眾沒有太大既討論興趣, 自然新聞價值就大減. 就算係這個時事新聞版, 你有幾可見啲舊post會升返上來呀?

說到日本核災難, 不會因為新聞沒講就可以解決到其留下來的問題. 核災難的後遺症是比較長手尾的. 我建議你同你的朋友都係唔好短期內去日本玩, 呢啲叫君子不立危牆嗎. 其實如果你有看新聞, 福島第五號發電組最近先爆咗啲水管. 另外缺電問題而家已影響關東地區間(包括東京). 話冇問題既人只係自己呃自己而已. 世界咁大, 去少一二年日本又唔會有乜損失. 為何呢?

beaniebean

Re: 日前核安顧問:輻射危機數月內將擴大

Postby beaniebean » Tue Jul 05, 2011 1:26 pm

唔唔... 早前日本團費減到好平, 確實係令好多人心動.

其實, 我也有點意思想去北海道看看美瑛的花海靚景... 不過拖拖吓又無乜時間, 且價錢又回復番正常, 所以都唔考慮了.

最高領導人既勸喻已收到哂喇... 係未有核災的明朗消息之前, 咁我呢一兩年都唔好再諗去日本了.

說得對呀... 君子不立危牆之下. 正所謂... 留得青山在, 那怕無柴燒.