低收入家庭每周三餐白粥青菜 調查﹕更有兒童要吃隔夜食物

時事新聞報導之討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

低收入家庭每周三餐白粥青菜 調查﹕更有兒童要吃隔夜食物

Postby beaniebean » Fri Aug 19, 2011 1:42 pm

呢篇新聞引起不少民憤, 只要看看嗰條link入面既網民討論就知.

雖然我唔駛負責煮飯, 但都大約知道啲物價係點. 每周600蚊買餸一定難唔到我, 有魚有肉有菜有湯... no problem.

文中講到咁慘既情況, 確實好難令人相信, 反而引人質疑. (見條link啲網民講到咁火滾就知)

唔駛打工有萬多元, 都真係唔錯喇... 仲想點才算合理呢??

費事俾人話涼薄, 都係唔講咁多了.

明報 – 2011年8月18日星期四上午5:43

【明報專訊】「小朋友發育期吃好多,幾兄弟姊妹整天為餐飯吵架……」獨力撫養4個未成年子女的單親媽媽阿梅,為了省錢,每周三餐煮白粥青菜,其餘日子桌上只有蛋配菜或魚配菜,4姊弟整天吃不飽。樂施會的一項調查發現,家有兒童的低收入家庭,每六個家庭便有一個經常無法獲得足夠糧食應付基本需要,有低收入家庭的兒童,更要吃隔夜甚至過期食物。

糧食價格持續上漲,「美食天堂」香港也有兒童捱餓情况。一家五口居於深水埗的阿梅,4名子女分別是3歲至17歲,靠1萬多元綜援及租金津貼過生活,但每月屋租已用去6000元。....

食品價格上漲,阿梅每周需600元買餸,平均每周「食兩三日白粥」,瘦肉不便宜,唯有煲清菜湯;由於雞蛋相對「抵食」,因此每餐不是蒸水蛋便是蛋炒飯,四姊弟吃蛋吃到厭,鬧脾氣不想吃,阿梅只有哭着勸子女勤力讀書。....

Source: http://hk.news.yahoo.com/低收入家庭每周三餐白粥青菜-調查-更有兒童要吃隔夜食物-214336336.html

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 低收入家庭每周三餐白粥青菜 調查﹕更有兒童要吃隔夜食物

Postby willy » Fri Aug 19, 2011 11:54 pm

看相中人就知佢地幾咁營養不良喇.

beaniebean

Re: 低收入家庭每周三餐白粥青菜 調查﹕更有兒童要吃隔夜食物

Postby beaniebean » Sat Aug 20, 2011 12:56 am

唔唔... 按一般情況下, 如果真係咁清茶淡飯, 理應身型好苗條嗰bor. 點解唔係既? :roll:

willy

Postby willy » Sat Aug 20, 2011 8:09 am

有啲人比較易肥, 不過都同吃量有好大關係. 如果冇input, 就算幾易肥都肥唔起. 還記得我之前提過的減肥最有效的三個方法嗎?

見佢咁肥, 而又話小朋友唔夠食, 使我有理由懷疑佢地食埋小朋友果份.....

beaniebean

Postby beaniebean » Sat Aug 20, 2011 2:34 pm

嘿嘿嘿嘿... :lol:

好好笑... :lol:

原來係咁... :mrgreen: