福島583農戶稻米銫超標

時事新聞報導之討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

福島583農戶稻米銫超標

Postby beaniebean » Sat Feb 04, 2012 8:05 pm

最高領導人早前建議大家等日元回落可以去日本掃貨, 但呢個"大家"係無包括佢自己.

唔, 看完以下報導, 更覺最高領導人好有先見之明.

文章中提及 "福島縣承認有一些銫超標的稻米已流向市場,今後該地區將執行日本政府制定的更嚴格的安全標準,確保放射物超標的稻米無法進入市場。"...

其實, 好明顯福島縣係幅射超標既高危地區, 而事件發生快將一年, 但有問題食品仍流入市場. 究竟佢哋所謂既嚴格措施係點既呢?? :roll: 真係好唔明白!

[color=#0000FF]明報 (2012年2月4日)
日本福島縣政府最新調查顯示,在全縣2萬多個種植水稻的農戶中,583個農戶的稻米放射性銫活度超標。

這次調查從去年11月開始,覆蓋了福島全縣種植水稻的農戶,其中3660個農戶的稻米中檢測出了放射性銫。日本政府將從今年10月起對含有放射物的食品執行新安全標準,對放射性銫活度超過每公斤100貝克的稻米實施特別隔離措施。

根據新標準,這次調查中共有583個農戶的稻米放射性銫活度超標,約佔被調查農戶總數的2.5%,其中38個農戶的稻米所含放射性銫活度超過每公斤500貝克。

福島縣承認有一些銫超標的稻米已流向市場,今後該地區將執行日本政府制定的更嚴格的安全標準,確保放射物超標的稻米無法進入市場。

Source: http://hk.news.yahoo.com/%E7%A6%8F%E5%B ... 18859.html
[/color]

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 福島583農戶稻米銫超標

Postby willy » Sat Feb 04, 2012 10:41 pm

去日本, 唔好攪我. 二十五年前, 切爾諾貝爾核事故, 遺害至今. 到咗令日, 輻射呢家野, 對身體既影響係會慢慢出現. 好似你晒太陽一樣, 曬果時唔覺有問題, 但之後你就知死.

Source:

Source:

beaniebean

Re: 福島583農戶稻米銫超標

Postby beaniebean » Sat Feb 04, 2012 11:24 pm

第一條link已是2006年既新聞, 資料好詳盡喎. 最高領導人真係勁, 咁都揾到.

最高領導人既曬太陽比喻真係好貼切.

係好耐好耐之前(可能有10年以上咁耐), 我試過一次係泳池游水約兩小時, 但無用防曬, 結果就出事了. 在水裡一啲都唔覺皮膚曬襯, 點之出咗水後一段時間後就發紅發熱. 成個膊頭起水泡及脫皮, 痛到不得了. 就算是穿衣, 件衫掂到啲皮都好痛好痛. 當時好似仲去咗醫院洗傷口(太耐了, 不大記得).

我相信有唔少疾病, 都是長年累月接觸到啲有害既物質而造成. 仲係唔覺唔覺嗰隻, 少了提防之心, 咁就出事.