從財金版看恒指

經濟, 金融
willy
Knight-Captain 上尉騎士

從財金版看恒指

Postby willy » Tue Oct 12, 2010 11:20 am

歷史係會不斷咁重覆既, 每次既恒指高潮都係話資金泛濫, 熱錢流竄. 人民面對通貨膨脹之苦而被誘使動用其積蓄加入資產市場. 其後總有原因, 今泡沫爆破, 熱錢清失得無影無綜. 市民手中高價買入的資產大幅貶值, 財富則大幅度轉移致金融炒家之手. 亞洲金融風暴如是, 美國次按危機亦如是. 今熱錢流入香江, 各界一致唱好 (前幾天股神四叔又走出來唱好), 看來真是大升前夕. 但大家記得, 世界經濟是沒有好過, 現在是靠各國政府大印錢紙去做就資產泡沫. 無論如何, 財富怎樣也在轉移的, 何不值此機會參與這個遊戲, 好讓財富轉移到你手中呢. 本人相信港股在23000水平還未見頂, 不過在見頂中途會有回吐, 回吐後不防坐一個順風車, 考驗一下自己的眼光及”運氣”.

但在這裡忠告大家, 大市總會有個頂位出現, 之後可能可長時間一厥不振, 大家可要有個心理準備喔.

2007年9月25日 當時恒幾近高位. (30,486@10/07)

2008年3月29日 當時恒幾近回落後既第一個底. (21108@3/08)

2008年7月18日 當時恒生指數由高位回落後的第一個反彈浪頂 (22862@7/08)

2008年10月17日 當時恒生指數見低穩著. (12618@10/08)

2009年3月01日 怛生指數於同期從回上升軌. (11921@3/09)

2009年7月17日 恒生指數開始在20000點築起平台, 長達一年之久. (20375@7/09)

2010年10月12日 恒指突破23000點, 熱錢流入, 各界一致看好樓股市.

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

Re: 從財金版看恒指

Postby beaniebean » Tue Oct 12, 2010 11:15 pm

嘩... 最高領導人總結了最近3年在forum曾討論過的有關文章, 令我有一種温故知新既感覺.

不經不覺又三年喇, 好像發咗一場夢咁... 現時我蝕得最慘的還是MPF, 事關我最新收到的年結單, 其結餘金額同三年前無乜分別... 咁即係我呢三年好像白供一樣... 唔, 怪不得最高領導人講這就是財富轉移, 血汗錢就咁得個吉!

經過呢件事, 更覺世事無常, 乜嘢事都有可能發生的.

雖然有點後悔當時無果斷地係低位入少少HSBC, 但面對人心惶惶的情況下, 確實沒有那份膽色.

willy

Postby willy » Sun Oct 02, 2011 2:00 pm

回顧此文章, 恆生指數見頂時係2010-11-08 @ 24,964.37.

只有一個月時間, 真係可算短暫.

beaniebean

Postby beaniebean » Sun Oct 02, 2011 2:40 pm

嘩... 咁快又一年喇...

原來恒指高位已是上年既事.

回顧我上年寫既嘢, 呢排嗰市跌得咁勁... 同樣地, 我的MPF都應該蝕得好慘烈...

唔知到我退休之年, 收到既金額會否少過我所供款的??

政府推出MPF, 真係害人既政策, 最終得益者唔係供款人, 而係益哂的炒家及收勁高行政費 既MPF Service Provider. 當年成日賣廣告, 講到退休時可能會有幾百萬, 又一超級誇大的廢話嚟.