匯豐 (2011年第一季利息)

經濟, 金融
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

匯豐 (2011年第一季利息)

Postby beaniebean » Thu May 12, 2011 12:24 am

今日先留意到HSBC的2011年第一季利息係USD0.09, 比上年同期(USD0.08)多咗少少.

但見啲新聞講到唔多好咁. HSBC未來目標係減省成本. 唔知大家點睇呢?

係現階段, 我是不想HSBC的股價升, 事關我仍需要很多時間去儲錢買呢.

如股價太貴的話, 係唔會捨得買.

要做HSBC的忠實粉絲(好似最高領導人咁), 真的不容易.

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 匯豐 (2011年第一季利息)

Postby willy » Thu May 12, 2011 10:31 pm

重點在減省成本, 當然唔好喇. 好似我啲咁既窮人, 冇乜收入, 先至日日夜夜掛著慳啲洗.

beaniebean

Re: 匯豐 (2011年第一季利息)

Postby beaniebean » Fri May 13, 2011 1:14 am

宜家呢個時世, 通貨膨脹, 物價高企... 如啲公司唔想加價, 咁唯有節省成本. 唉, 呢個係大趨勢來...

最高領導人又無喇喇話自己窮... 唔, 窮富都唔一定要用錢及財富去衡量既...

好似最高領導人咁有智慧及內涵, 絶對不是窮人, 至少係心靈上已很富足.

試問有多少有錢人的心靈很富足呢? 有時錢越多. 越令人迷失.

節儉是一種美德, 一來唔會太物質化, 二來又可環保... 真係要多多向最高領導人學習呢~ :mrgreen: