330 思捷環球 神話之爆破

經濟, 金融
willy
Knight-Captain 上尉騎士

330 思捷環球 神話之爆破

Postby willy » Mon Sep 19, 2011 1:57 pm

藍薵股一日跌17%, 有冇攪錯? 我冇打錯, 而你亦冇睇錯. 更詳確一點應該是3日唔見咗45%. 思捷, 曾幾何時被公認為股王, 由股價10元樓下飛昇至高見125元. 又是股票市場的一個神話. 可惜好景不常, 神話幻滅之後又被打回原形, 甚至比以前更差.

一向以來我都有留意思捷, 而大惑不解為何之前股價一前升, 其前主席邢李(火原)則一直減持. 按理這是不合邏輯的. 莫非邢先生係一個唔貪財既君子, 有錢都唔想賺多啲, 只想和其嬌妻, 不求名利, 過一些平淡既生活. 這個可能性在金融掛帥既年代, 實為罕有. 我當時只有想另一個理由, 就是邢先生不看好思捷前景. 另外當時亦看過有想關的文章看過思捷怎樣維持高增長盈利. 當年思捷的分銷基地是在德國, 而在德國營業額亦想當巨大. 有人親自去過德國的店舖觀察, 說其生意不像想像般好. 當然, 一般人士不會到專程到德國考察, 但如果你有留意, 在香港思捷的旗艦店, 看一下人流, 再看一下街上有多少人穿思捷的品牌, 就可以有個領會.

所以我想其高增長能否支持其高的股價, 答案是否定的. 等如高漲的潮水不可能永遠把礁石掩蓋, 總有水落石出的一天. 問題是何時會出現而已. 不過說也奇怪, 思捷真是賺很多錢? 其現金非常之充裕, 多年以來還可保持派息, 而不影響現金流, 實在今人讚嘆其管理人財技之了得. 不過巧婦難為無米炊, 當公司可用的資源快將用盡, 業績不能再修飾時, 舊一班管理人全身而退, 留下一堆爛灘子, 股價又怎麼會不插水呢?

縱觀股檀歷史, 神話爆破的例子多不勝數, 較有名的為:
1) 佳寧集團 (由1元升至17.9元至破產)
2) 彩星集團 (忍者龜熱潮, 兩年內颷升30倍. 說來慚愧, 我現在還對這個忍者龜不離不棄.)
3) 電訊盈科 (8號仔, 係好多香港人既痛. 身為一代藍薵股, 竟可以蒸發96%市值)

其實, 股票市場, 一向都係大戶(有財力有勢力人士), 推高個票價, 再高價賣比我地啲散戶. 佢地通常個高價會維持一至兩年, 其中又大放好消息, 又賣公司前景. 温水煮蛙, 令人一啲都唔覺個股價貴, 重要長升長有. 不要以為三四線小股才會這樣, 一線藍薵股, 玩法仍是相同 (以下股票不計谷底, 只計高位與現價之跌幅之約數):
1) 滙豐控股 ($150->$63, -58%)
2) 中國移動 ($150->$79, -47%)
3) 和記黃埔 ($132->$65, -51%)
4) 宏利金融 ($353->$97, -73%) (呢個可算係我投資一二線股既最大創傷)
....

如果有人問我下一隻神話之爆破是哪, 我想我會對騰訊控股(700)有好大戎心.

在這做一個總結: 如果想收息養老, 先不要買高增長股. 作為長線投資者的人, 不可能承受到股價的下跌的損失. 另外, 再安全的股票, 還是有可能下跌到不可能的價位, 甚至破產收場. 所以懂得分散投資才是王道. 最後就是買股時機, 長線投資人士, 切忌心急, 一定要等心儀股跌到低殘, 才大手出擊. 例如中電控股(0002), 當股價下跌至50元樓下, 我會樂意大手買入.

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士
Knight-Champion 一等騎士

Re: 330 思捷環球 神話之爆破

Postby beaniebean » Mon Sep 19, 2011 11:37 pm

嘿嘿... 今日最高領導人咁有興緻連寫2篇有關股票的文章既? :roll:

按我印象中, 呢篇文章應係最高領導人所寫最長篇的一篇. 我細意看了2遍, 完全感受到最高領導人係好有heart去分享佢既心得的. (今日放工返家看到一個電郵, 很高興呢 ~ :mrgreen:)文中又加咗啲笑料, 令人會心微笑. :lol:

唔... 最高領導人都投資咗好多唔同既股票bor... 不過, 我有啲不明:

1) 彩星集團 (忍者龜熱潮, 兩年內颷升30倍. 說來慚愧, 我現在還對這個忍者龜不離不棄.) --> 什麼是忍者龜熱潮? 你好鐘意忍者龜既咩?
2) 宏利金融 ($353->$97, -73%) (呢個可算係我投資一二線股既最大創傷) --> 我看過yahoo幅chart, 乜嗰股價曾經高成咁既(600蚊)?? 如係呢個價位買入, 咁就真係好傷啊! :cry:

佳寧集團... 呢個名我好以曾幾何時聽過既, 但一啲印象都無. 看了http://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%BD%B3%E5%AF%A7%E9%9B%86%E5%9C%98後, 先知原來當年搞到咁大鑊. :shock:

最高領導人真係好眼光, 原來中電股價既趨勢係向上升, 就算在金融風暴中也不算跌到好甘.

willy

Re: 330 思捷環球 神話之爆破

Postby willy » Wed Sep 21, 2011 5:47 pm

宏利係600元果時做過一折二, 600元其實等如300元.

肢災時, 中電由70幾呎跌到40幾 (4X%), 對一隻公用股來說已經算係好甘架喇.