曾︰從未如此驚恐

經濟, 金融
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

曾︰從未如此驚恐

Postby beaniebean » Mon Jan 30, 2012 1:47 pm

今年初至今, 香港既股市升咗唔少. 連我一直留意的HSBC已由60蚊升到66蚊, 想入市也遲了.

但按以下特首既意見, 似乎情況好唔樂觀. 唔知最高領導人點睇呢? 香港的股市是否只是迴光返照呢?

【經濟日報專訊】行政長官曾蔭權(新聞 - 網站 - 圖片)再評歐債危機,直言從政逾四十年,對世界經濟前景從未像現時般深感驚恐,並指即使本港經濟勢頭看來雖甚理想,但面對難測的外圍問題,仍難獨善其身。...

對於世界經濟前景,曾蔭權更表示他從事公職逾40年來,「從未像現時般對世界(經濟)深感驚恐(I've never been as scared as I am about the world)。他其後向對電子傳媒解釋,歐債問題是貨幣管理、財政管理及市場紀律三方面同時出了問題。...

曾對本報表示擔心歐債問題延長至今年中政府換屆,引來金融大鱷狙擊的曾蔭權,表示寧願歐債問題在他任內爆發,好讓他有時間處理,而不用留待下屆政府。

曾蔭權續稱,本港有平衡預算、零負債、儲備足夠兩年政府開支,以及大致上全民就業,經濟情況看似理想。但由於問題有多嚴峻難以預測,故仍對經濟前景憂心忡忡。...

Source: http://hk.biz.yahoo.com/120129/373/4en1i.html

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 曾︰從未如此驚恐

Postby willy » Mon Jan 30, 2012 8:48 pm

政府後知後覺, 佢講既怙計, 聽下就算喇. 曾特首講呢番話既目的, 就係同財政司唱雙簧, 揾個藉口唔派錢.

曾蔭權名言:

「金融風暴在聖誕節之前就完結。」 (1997時回應亞洲金融風暴)
- 亞洲金融風第三波: 在1998年中才以香港金融體系為戰場.

「香港應該將人口增加至一千萬,以達到紐約及倫敦這類世界級金融中心的力量。」 (2007年)
- 至2010, 香港才七百萬人, 單說房屋資源已到超戴情況.

「香港的經濟狀況是近二十年來最好的。」 (2007年評價香港經濟概況)
- 同年出現次貸危機.

beaniebean

Postby beaniebean » Mon Jan 30, 2012 11:27 pm

嘩, 最高領導人既記性咁好架!!!!! :shock:

嗰3句名言, 我都無乜印象了. 由此可見, 最高領導人既記性比我好很多呢. :D

今次無得派錢, 係幾失望. 但都預咗, 因為先前派錢已搞到一鑊泡.

真不明白澳門派錢就咁輕鬆簡單, 相反香港就搞成咁.

澳門派錢就開開心心, 香港派錢就多多怨氣又多紛爭.

我份人都唔係太貪心, 能派到一千蚊都好開心架喇... 不過, 上次派錢可能已是絶響了.
Last edited by beaniebean on Tue Jan 31, 2012 1:14 pm, edited 1 time in total.

willy

Postby willy » Tue Jan 31, 2012 1:32 am

樣樣都用個腦記就真係死得喇, 有search engine架嗎.

beaniebean

Postby beaniebean » Tue Jan 31, 2012 1:46 pm

嘿嘿... 名言既exact wordings 當然會用search engine找.

但每句名言後的意見應是你提供的. 所以, 你對香港社會發生既事的年份都很有深刻印象呢.

再加埋你要記得佢曾講過呢些名言, 真係唔話你好記性都唔得呢... :D