日本債務冰山開始浮出水面

經濟, 金融
willy
Knight-Captain 上尉騎士

日本債務冰山開始浮出水面

Postby willy » Tue Jan 31, 2012 2:14 am

看來日元好快會打回原形. 大家又可以開開心心去日本shopping喇.

"儘管財政赤字規模要遠大於希臘或意大利﹐但長期以來日本債券市場一直風平浪靜﹐不過值得注意的是﹐歐洲主權債務危機引發的不安情緒如今已開始影響到日本。

近幾週來﹐日本國債的信用違約掉期(CDS)費率大幅上升﹐目前已逼近10月份希臘債務危機最嚴重時期的歷史高點﹐並超過去年3月日本地震及核危機之後的水平。..."

Source: http://chinese.wsj.com/big5/20120130/bas163744.asp

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

Re: 日本債務冰山開始浮出水面

Postby beaniebean » Tue Jan 31, 2012 1:49 pm

嘩... 係就好lu.

不過, 最高領導人曾建議有一段長時間唔好去日本. 莫非宜家改變咗諗法?

唔去日本, 但可以平啲買日本貨都好開心架!!

willy

Postby willy » Wed Feb 01, 2012 1:52 am

你又會錯意喇. 我係呢度用"大家"唔係指我們, 而係你們或各位咁解, 即是唔包括我.

舉個例子: 我同一班人打招呼, 會講大家好, 其實等如說你們好.

咁幾時大家會包括我呢?

就係當我同一班人有咗一致既共識(即主觀或客觀上達成的conformity). 例如: 你好, 我好, 大家好.

beaniebean

Postby beaniebean » Wed Feb 01, 2012 10:39 pm

嘿嘿... 真係服咗最高領導人呢~ 佢個腦既轉數真係好快.

Ummm, 其實都幾難理解最高領導人講既"大家"何時才包括佢自己bor. :roll: