滙豐第一期派息 (2010年)

經濟, 金融
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

滙豐第一期派息 (2010年)

Postby beaniebean » Wed May 05, 2010 1:37 pm

今日見到HSI跌得都幾勁, 咪去八吓HSBC既最新股價係點...

啊, 竟然去到77呢個數字!! 翻查過往股價, 原來上一次出現77呢個價位已是09年8月頭的事嚟.

點解會跌得咁勁既?

跟住... 我無意間見到一些新聞, 原來HSBC昨日剛宣佈2010年度的第一次派息是USD0.08, 同上年一樣.

如按上年度計算, 4期利息合共USD0.34(每手約收港幣一千蚊). 唔知今年係咪會一樣呢? 真係同兩三年前, 差好遠呢~ :roll:

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 滙豐第一期派息 (2010年)

Postby willy » Wed May 05, 2010 3:10 pm

月有圓缺, 股有升跌. 滙豐而家係守勢, 收息只可稍為補保生計. 滙豐以現在既價位和收入, 是不能夠維持這個派息政策太久(PE29.514, Yeild3.404). 換言之不久的將來將會有兩個比較大可能性的情況出現, 即股價下跌或業績轉好. 我想信這兩個情況都會發生, 只是先後問題而已. 隨著股票市場踏入五月開始的淡靜期, 可考慮分階段吸納滙豐. 建議破七十以下水平開始. 入滿子彈後, 當滙豐年終公報業績時, 如業績轉好定會有一定的上升水位, 那時再考慮賣出獲利還是持貨吧.

當然, 要在市場獲利, 不一定要買滙豐, 但我還是覺得投資滙豐風險比較細及簡單, 滿有安全感的.

beaniebean

Re: 滙豐第一期派息 (2010年)

Postby beaniebean » Thu May 06, 2010 12:19 am

現時我也不急於HSBC股價升番, 反宜下跌仲好, 事關我還有機會再買吧... 太貴不捨得買嘛!

我都同意最高領導人所講"我還是覺得投資滙豐風險比較細及簡單, 滿有安全感的"... :mrgreen:

我份人轉數慢, 反應不夠快, 所以HSBC都好啱我, 但卻無乜錢買... :(