憂下周一大調整,匯控<00005.HK>或反高潮

經濟, 金融
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

憂下周一大調整,匯控<00005.HK>或反高潮

Postby beaniebean » Sat Jul 31, 2010 1:33 am

HSBC連續升咗好多日, 前日仲到達80蚊....

70蚊左右時無入, 真係錯失咗良機...

唔知HSBC今年內會否再跌至70蚊左右呢?

唔, HSBC派息, 我會要股唔要現金. 如股價低些, 咁就可以換多dd股數. (雖然只是那一丁點...)

無計, 積少成好... 唯有慢慢等待.

7月 30日 星期五 19:04 更新 <<阿思達克財經新聞>>

信誠證券投資部經理劉兆祥表示,今天港股結束八連升走勢,幸好恆指仍企於二萬一及250天線(在20992點)之上收市,6月時恆指企於250天線之上三天後大幅回落,今次已經企了3天,是否反映下周一會出現明顯調整嗎?......

下周一是匯控<00005.HK>及恆生<00011.HK>率先宣布業績期,過去一段時間匯控急升,但小心下周一會出現反高潮,即宣布業績後股價急挫,近日匯控強勢,除了英鎊外,主要是投資者憧憬匯控會派高息,但筆者相信,匯控在今年初定下的指標是首三季,每季派息金額是8美仙,而第四季(即末期息),會視業績情況而提高派息,這是匯控多年傳統,因此期望派高息而追入的人,隨時又出現損失。

Source: http://hk.biz.yahoo.com/100730/263/3vmgw.html

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 憂下周一大調整,匯控<00005.HK>或反高潮

Postby willy » Sat Jul 31, 2010 10:43 am

不用擔心, 一定會. 儲定錢入平貨吧.

beaniebean

Postby beaniebean » Tue Aug 03, 2010 9:36 pm

公布業績後的HSBC已升到$82.55. :(

唔知幾時才可入平貨? :roll:

今日看到呢篇文章<<匯豐業績暗藏隱憂>>, 其中一段咁講:

不過,筆者對匯控未來的前景會有很大的保留,尤其是在美國的發展,相信會較難令到匯控可以有較大的盈利,主要原因是未來美國的監管機構會對美國銀行業作出連串的監管措施,當中包括要求銀行把部份高風險的業務分拆出來,又甚至會向銀行徵收高昂的監管費用,所以,在這安排下會對匯控未來的盈利能力產生負面的影響。

而且,日後銀行業在進行併購方面,相信經過金融海嘯後,已相對較困難,主要是因為以往在歐洲及美國市場有大量的資金集中,但金融海嘯後令到資金短期會分散至非歐、美地區的金融股身上,尤其是在亞洲區及中東地區的金融股中,令到該等股份的估值上升,因此,現時金融股的收購成本已相對金融海嘯時高,即使匯控日後仍希望可以透過併購去進行擴充業務,也會難用較低的成本進行,因此,要如匯控行政總裁所預期,匯控整體的股本回報可以回升上15%以上,相信仍然要非常努力,才能成功令夢想成真。

Source: http://hk.biz.yahoo.com/100803/366/3vqqj.html

willy

Postby willy » Wed Aug 04, 2010 11:00 am

阿Bean, 你首先要決定自己心目中既平貨係幾錢才可以入到平貨嗎. 如果唔係, 匯豐跌到去70元, 你覺得唔夠平, 所以唔買. 咁到匯豐銀行升到80元你就一定唔買. 但又覺得錯失咗70蚊入市良機. 其實咁係對自己個心理質素會有影響, 實在係沒必要. 假如我有水晶球話比你聽今年十二月匯豐會上到$110, 咁你會唔會覺得今日既80元係平價而走去買呢?

如果你對匯豐有信心, 諗著長線投資, 可以定咗一啲入貨位, 到果個位就入, 咁個人會輕鬆一啲. 你知我地呢啲散戶, 真係估估下, 好難真係咁好彩set正個底位. 就算比你真係set到個底位, 咁下一浪可能又會跌低啲.

之前我都set咗匯豐到$65會入少少貨, 不過佢到咗$68.95就止步. 入唔到貨咁咪算囉. 而家到咗80幾都不知幾咁開心, 因為我手上啲蟹貨又蝕少咗, 心理質素不知幾好. :D

Bean, 比啲耐性喇, 你個開心入貨價一定會到既.

beaniebean

Postby beaniebean » Wed Aug 04, 2010 11:33 pm

所以話最高領導人係個開心果嚟, 真不是浪得虛名個喎. 8)

佢份人真係好勁勁, 可以經常保持良好的心理質素, 成日都開開心心咁. :D

唔, 又俾佢識穿我份人係牆頭草嚟添! :(

真不好意思要最高領導人苦口婆心又俾寶貴既意見給我. :)

我會好好調整番好個心理質素的. :mrgreen: