最好味的豬耳

分享飲食經驗, 烹飪技巧及食譜
Forum rules
留意: 為防止廣告, 食府不可用全名, 地址, 電話及網址
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

最好味的豬耳

Postby beaniebean » Sun Jul 03, 2011 3:35 pm

一直以來, 我對豬耳一點興趣也沒有.

一來阿媽從來無整過呢味餸, 二來在食店食到的豬耳都無俾到我"好味"的感覺.

但係上個月, 我與同事去了一間酒樓(彩x軒)食lunch, 那次食到的鹵水豬耳, 實在係好好好好好好味.........呀~~~~~~

那碟鹵水拼盤的豬耳, 質感很冧很入味, 沒有平時只得爽脆之感, 實在好想食完一件又一件.

呢間酒樓的點心及小菜做得很好及新鮮, 其本上那餐飯局的全部食物都好有水準.

我在openrice看過, 啲人既comment都是不錯(環境及食物), 但價錢就偏貴.

那之飲茶食了:
1. 炸兩: 有特色的一點是加入了豬肉鬆
2. 蝦腸: 已砌好一件件, 方便食客分來食
3. 南瓜包: 橙色的外型, 都幾似南瓜.
4. 長條型春卷: 春卷個樣特別, 長長一條, 入面充滿蝦肉
5. 蝦餃
6. 燒賣: 有特色的地方是面上加了一塊柬西, 可能是牛肝菌來
7. 沙拉骨: 超好味, 連那個用來做配菜的脆條(我估是用麵粉做)都好味
8. 芥末醬牛肉粒: 我不太愛食牛, 但也食了幾粒, 我估愛吃牛的人會好喜歡
9. xx餃: 唔記得入面係咪用豆苗做
10. 口水雞: 第一次食呢, 辣辣地, 幾惹味
11. 冬瓜湯: 入面啲冬瓜係蓉嚟, 細細粒, 幾有清甜感覺
12. 咸水角: 無食到, 唔知是否好味
13. 鹵水拼盤: 有雞蛋, 豆腐, 五花腩及豬耳... 好好味的一碟拼盤
14. ..... 好似仲有有他柬西, 但我已不大記得, 事關呢餐茶是個多月前食的

嘿嘿, 我哋一班同事無睇過餐牌及點心紙, 又唔駛夾份俾錢, 所以都唔知道呢餐飲茶要幾多錢; 不過, 我估計每人都要過一百元以上.

我有機會都會請屋企人去試吓, 不過應是早茶或下午茶吧... 價錢平一點, 感覺會抵食一點, 人也開心一點. 嘿嘿~

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 最好味的豬耳

Postby willy » Tue Jul 05, 2011 10:45 am

哈, 我唔係成日去飲茶, 不過如果係去就一定係飲下午茶, 一來平啲, 二來我一向都係下午茶當午餐.

彩x軒? 係荃灣果間?

beaniebean

Postby beaniebean » Tue Jul 05, 2011 1:17 pm

Wow... 咁都俾你知道係邊間... 確實係 "荃灣通" 嚟bor~ :D

咁你有無試過呢間酒樓呢? 覺得點呀?

啊... 原來最高領導人成日去飲茶, 唔知會點啲乜嘢點心食呢? 實在很想知道... 嘿嘿嘿嘿~

willy

Postby willy » Tue Jul 05, 2011 5:24 pm

對不起, 打少咗個"唔"字.

唔需要做荃灣通, 你係search engine內打"彩x軒", 就會出晒的有可能既茶數. 而你話同同事去最大機會咪係荃灣囉.