很大份的扒餐

分享飲食經驗, 烹飪技巧及食譜
Forum rules
留意: 為防止廣告, 食府不可用全名, 地址, 電話及網址
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

很大份的扒餐

Postby beaniebean » Tue Aug 02, 2011 11:51 pm

早一兩個星期前, 放工後與一班同事去了荃灣一間舊式餐廳食飯, 名叫"莎x美餐廳".

這間餐廳是一位住在荃灣的同事所推介的. 佢話每逢過時過節, 呢度就大排長龍, 且味道唔錯.

那天, 我的狀態不大好, 未去之前已飽到上心口, 實在食乜都無味. 於是我叫了一個芝士焗龍脷柳飯, 這個是set dinner來, 所以要食哂都唔容易. 由於實在係飽到死, 再食真係唔掂, 咁唯有浪費咗一堆飯. 我平生對食物係好尊重的, 甚少浪費, 今舖真係no good.

至於其他同事, 佢哋主要叫鐵板set dinner. 那兒的鐵板餐實在很巨大, 牛柳大大件, 什扒則堆得高高. 見到咁多肉, 我自問消化力已不復當年, 一定吃不消.

同事們話味道都算OK, 但又不是特別好吃. 但很奇怪... 這間餐廳真的有很多人幫襯, 絶大部份人都是吃鐵板餐, 我見到佢哋都食得津津有味咁. 呢間餐廳有2層, 但不知點解, 呢間餐廳會讓人企係條樓梯排隊得位. 除咗快餐廳外, 我都未見過呢類型既餐廳會俾人入嚟排隊咁騎呢.

我們當時坐近樓梯, 見住啲人排隊, 實在食得唔安樂. 加上啲伙記服務態度麻麻, 成日趕住收枱, 分明係想趕客, 咁佢又可以做多幾轉生意. 唉... 如食完飯想坐多一陣傾計, 這裡絶對唔掂.

至於價錢方面, 每個餐約八十多元至百多元. 喜歡狂食肉的人, 呢度可能好啱佢哋.

最高領導人係"荃灣通"來, 唔知以前有無幫襯過呢間餐廳呢??

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 很大份的扒餐

Postby willy » Wed Aug 03, 2011 9:44 pm

你係咪話莎樂x餐廳呀? 我冇食過呀, 不過日間野好似好有人氣bor. 嘩, bean, 有時真係好羨慕你, 食盡天下美食.

beaniebean

Postby beaniebean » Wed Aug 03, 2011 11:01 pm

嘿嘿... 最高領導人真係幾認識荃灣bor.

我都係因有人介紹及帶我去先識去咋.

最高領導人唔駛羨慕我bor. 我近排發覺自己越來越似樹熊或熊貓, 就是肥到圓碌碌, 都唔知從何入手去減肥.

只怪由年頭開始就忙呢樣又忙嗰樣, 有時覺得太辛苦就食嘢減壓, 結果就搞成咁(希望唔好太似一隻豬 :( ).

我都好羨慕你可以經常保持fit到漏既身型!!! 8)

食極都唔肥, 實在好令人羨慕~~~ :mrgreen:

willy

Postby willy » Wed Aug 03, 2011 11:30 pm

想唔肥好易. 1) 注意飲食. 2) 多做運動. 3) 做外手術.

除此之外, 冇辦法.

beaniebean

Postby beaniebean » Wed Aug 03, 2011 11:47 pm

不過, 肥瘦都好睇先天體質的.

好似最高領導人既slim身型... 就可說係"天生麗質難自棄"嗰種.

唔唔.. 我都會多做運動, 事關健康真的好重要.

近排為了唔好咁肥, 結果又....

諗起真係幾肉痛, 事關我這種懶人最後可能又好懶惰而浪費啲錢.

那次bargain既經歷真係no good, 沒有明碼實價, 只有海鮮價... 仲要係呢個人同你講完轉頭又換咗第二個人同你講... 之後又再轉另一個人... 那次好似總共與五至六個人bargain完先可收檔.

呢種做生意的手法應真唔掂...

willy

Postby willy » Thu Aug 04, 2011 10:11 am

你唔係去啲健體中心去參加佢啲跳舞減肥班嗎?

我想要有效按制體重, 作為一個OL應該主力係控制飲食. 網上有很多健美餐單可供參考. (偶然放縱一兩次應該沒問題). 至於運動, 夏天可多去遊水. 有空時放工可作20分鐘以上的緩跑 (一定要穿柔軟的跑步鞋). 假日則找朋友去打波.

以你既高度應可控制到120磅樓下.

beaniebean

Postby beaniebean » Thu Aug 04, 2011 11:21 pm

跳舞減肥班... 梗係無參加啦... 對我來說唔值, 太貴喇~

我參加的當然是啲經濟實惠的東西, 可說是月費, 不過一次過俾哂合約期既錢咪好肉痛囉.

日日去就算抵, 一個月只去幾次咪唔抵囉. 不過, 宜家我一般要8點幾先放到工, 去到嗰樹都9點幾, 做完運動返到屋企都11點幾. 真係無咁多energy.

至於最終可否減到肥都好靠自己. 我諗最高領導人都估到我報咗啲乜.

我上年都有去, 嗰時講過俾你知, 不過後尾到期無再join, 而宜隔咗大半年又join番.

最高領導人既寶貴意見, 我收到哂喇...

再不減肥, 健康只會越來越差. 我會努力的. :mrgreen: