好好味的泰國豬手

分享飲食經驗, 烹飪技巧及食譜
Forum rules
留意: 為防止廣告, 食府不可用全名, 地址, 電話及網址
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

好好味的泰國豬手

Postby beaniebean » Sat Aug 13, 2011 1:25 pm

尋日好遲放工, 啲同事即興地話去九龍城食豬手... 那一刻真是心大心細, 事關我當時仲係好飽, 想食嘢既感覺不大.

但事關我好少去九龍城, 難得有人帶我去試新嘢, 我就決定去啦.

那間食店叫做"同x泰國菜館", 我們叫了:
1. 泰式豬手 - 勁好味, 好"林"好入味, 除豬手外, 有芥蘭及咸酸菜墊底, 仲有切開了四邊的雞蛋伴碟
2. 泰式燒雞 - 好有香濃的香料醃製, 味覺特別
3. 泰式蝦仁炒金邊粉 - 金邊粉幼細, 那種帶茄汁的酸味好啱我
4. 雞/豬串燒 - OK
5. 咸魚燒椰菜苗 - 同事話椰菜苖較為少有菜類, 故推介食呢種... 果然好味
6. 小食脆蝦片 - 幾好味, 有種幾特別既香料在內, 只是$20一大包, 抵!!
7. 辣既魚仔乾 - 餐前小食, 我們一來伙記就放1碟係度, 都幾惹味
8. 飲品- 西瓜沙冰及珍多冰, 消著解渴

係上述既食品中, 我最愛係泰式豬手, 而燒雞的香料好正, 令人回味. 同事話呢間食店既燒魚都好正架!

我其實都幾鐘意食豬手的... 還記得對上一次令我好回味又念念不忘既豬手是在日本旅行時食的自助餐... 嘩, 任食豬手, 正到暈!!! :shock:

呢餐每人約為$110, 加埋的士費(最近公司的地鐵站 --> 九龍城), 再加埋在另一間甜品屋食甜品... 是晚的消費合共$160, 都算抵喎~

雖然係減肥階段, 但還是忍不住呢~ 嘿嘿! :mrgreen:

九龍城出名有多好正既食店, 就算是晚上11點幾, 都好多人幫襯, 特別是甜品舖.

唔知最高領導人有無食過一些九龍城食店係值得推介呢? :roll:

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 好好味的泰國豬手

Postby willy » Mon Aug 15, 2011 10:23 am

嘩, 消費$160, 我好耐未試過了. 如果我由荃灣出九龍城我會坐巴士.

九龍城, 一個好令人懷念既地方. 有機會我都會去下, 果個寨城公園.

beaniebean

Re: 好好味的泰國豬手

Postby beaniebean » Mon Aug 15, 2011 1:42 pm

如果是我一個人去的話, 我會坐地鐵去旺角再轉小巴... 呢個係我唯一知點去九龍城既方法. 不過, 啲同事話搭的士, 咁有好難阻止佢哋既, 幸好那日搭的士是有折扣的.

最高領導人, 你其實都有好多機會去食嘢. 有個別好友也很樂意作客, 不過你成日都咁cool, 搞到你啲個別好友都唔知點約你好. :(

Anyway, 等你完成wow既任務後, 你真係要蒲吓頭呀~ 否則你的個別好友真係等你等到頸都長, 到時長到好似長頸鹿咁都弊喇~

Ummm, 點解九龍城咁令你懷念既? 好想知道呢... :roll: