回味又回味的一餐灣仔泰國菜

分享飲食經驗, 烹飪技巧及食譜
Forum rules
留意: 為防止廣告, 食府不可用全名, 地址, 電話及網址
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

回味又回味的一餐灣仔泰國菜

Postby beaniebean » Sun Aug 21, 2011 5:58 pm

上星期日, 在一位屋企人既推介下, 一家人去咗一間位於灣仔謝斐道既泰國餐館( "X泰")食咗一頓午餐.

嗰日點了以下菜式:
1) 泰式乾炒牛河($6x) - 河粉非一般河粉, 大大塊, 並非一條條, 味道唔錯, 唔油膩.
2) 泰式海鮮焗飯($6x) - 呢個係set lunch嚟, 份量不是很大, 但好有椰香味, 甜甜的焗飯, 幾特別.
3) 冬蔭功湯($6x) - 好正!!! 味道好特別及香濃, 呢個湯是甜甜地, 香料好足充. 平時飲的味道是偏酸及偏辣, 這個湯確係老少咸宜.
4) 咖喱軟殼蟹麵包($15x) - 價錢都幾貴, 但份量好大, 足夠好多人一齊食. 一個大大既飽, 新鮮熱辣, 入面充滿了咖喱汁及軟殼蟹. 咖喱汁用雞蛋來炒, 口感好豐富. 軟殼蟹都有好多, 絶無欺場. 沾有咖喱汁的麵包好惹味.
5) 咸檸七(1杯): 包括在set lunch內, 要加$5才可轉.
6) 甜品(椰汁大菜糕): 本來只有1件(屬set lunch內), 後尾佢送多3件. 味道一般, 可能是大菜糕的部份做得不大好.

其中第3及4項的菜式是一位屋企人推介的. 佢之前食過, 覺得好好味, 所以今次再點呢個菜. 我也覺得呢兩項菜式好徝得回味, 日後有機會同朋友來可再一試.

這間泰國餐館... 我仍有其他菜式想試呢~ 好想知道, 呢樹既海南雞飯唔知好唔好味(我見到set lunch有)?

呢間泰國餐館同我早前在荃灣及九龍城食的泰國菜, 在味道/菜式/店內格局又有不同...

呢個世界真係好, 總是有很多新意、新事物、新口味的東西等待發掘. 回想起來, 可以嘗試到, 是一種福氣.

我看過一個報章專欄叫做"味能感動". 說得無錯, 味真的能感動人. :mrgreen:

唔知最高領導人是否喜歡飲冬蔭功湯及食軟殼蟹呢? :roll:

是次消費: 每人約$100
Last edited by beaniebean on Mon Aug 22, 2011 12:11 am, edited 1 time in total.

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 回味又回味的一餐灣仔泰國菜

Postby willy » Sun Aug 21, 2011 6:20 pm

東蔭功湯喜愛. 我記得第一次飲係和朋友去到芭提雅海灘的一個餐廳試的, 滿有風味. 回港後吃的東蔭功湯總是尋回不到當初的滋味感覺. 或者他朝有機會舊地重遊時, 再叫一客東蔭功湯, 不知那個風味是否依然和我既回憶一致呢.

到於軟殼蟹, 一個好像很默生的名字. 就算有吃過也是次半次吧. 不過應該冇特別喜愛.

beaniebean

Re: 回味又回味的一餐灣仔泰國菜

Postby beaniebean » Mon Aug 22, 2011 12:21 am

啊... 原來最高領導人也愛冬蔭功湯. :D

字裡行間都充滿懷念當年所飲既滋味. 我都明白在異地吃到當地的特式菜, 總是別有風味的. 唔唔, 最高領導人總有再嘗的機會.
或許, 有一天你會發掘到一客冬蔭功湯比當年更好飲呢... 嘿嘿~ :)

至於軟殼蟹, 通常都係食壽司或手卷食到. 係眾多手卷中, 我最愛食的就是牛油果軟殼蟹了. :mrgreen: