一頓很好吃的中餐

分享飲食經驗, 烹飪技巧及食譜
Forum rules
留意: 為防止廣告, 食府不可用全名, 地址, 電話及網址
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

一頓很好吃的中餐

Postby beaniebean » Sat May 09, 2009 1:38 pm

看見最高領導人轉截佢既好朋友食評, 我都心郁郁想去試吓食... 而且, 也想把我覺得好味既食物寫出來同大家分享吓.

約一星期前, 在朋友的介紹下, 去咗時代廣場食通天既金x庭吃晚飯. 我對朋友說為免增磅, 唔好叫咁多嘢食, 但最後還是飽到不得了. 當日食了4款菜式:

1) 蝦(前菜)
這個蝦不用叫的, 你一坐下來啲侍應就會奉上給你. 這就好像啲花生、酸瓜等小食在客人無強烈反對唔要之下會計算在帳單內. 但因其醬料頗特別, 故這碟蝦很好味... 起碼比花生及酸瓜更有新意, 且價錢算是超值, 只需12蚊.

2) 小籠包
在我印象中, 一般小籠包數量好似得6粒, 但這裡的小籠包就有8粒... 最重要係皮內既肉汁很多, 真的好好味.

3) 砂鍋雲吞雞
我以前未食過雲吞雞, 所以唔知係乜嚟, 今次係第一次食. 原來呢款菜式係用雞加其他配料去煲湯, 再配以雲吞在湯內. 嘩, 湯底好鮮味, 雞肉也很好吃, 而那個菜肉雲吞也很滑嘟嘟. 這食店很好, 因有1/4隻雞既份量供客人叫, 所以人少少也可以點呢個菜. 由於所用的雞並不大, 故呢個份量都適合2人享用.

4) 排骨菜飯
我認為呢個菜飯的過人之處, 就是菜飯內有很多配料, 而最值得一讚就是那些排骨. 外表炸得金黃, 但食落去並不熱氣, 且肉身比一般厚很多, 吃下去很有質感. 同碟配上酸辣醬及少少椒鹽供客人自行調味用.

由於一邊食嘢、一邊飲茶、一邊暢談, 最後我捧著個大肚腩回家. :mrgreen: 我會再幫襯呢間食店, 除咗會試新嘢外, 也會番點上述菜式. :D
Last edited by beaniebean on Sat May 09, 2009 11:54 pm, edited 1 time in total.

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 一頓很好吃的中餐

Postby willy » Sat May 09, 2009 10:19 pm

阿Bean你一人要比幾多錢錢呀?

beaniebean

Postby beaniebean » Sun May 10, 2009 12:06 am

啊... 難得最高領導人有興趣知, 咁我就要詳細啲講先至得. 但以下是憑我既依稀記憶, 可能與實際有少許出入都未定.

1) 蝦(前菜) - $12
2) 小籠包 - $38
3) 砂鍋雲吞雞 - $75
4) 排骨菜飯 - $48
5) 茶錢 - $10/位, 合共$20
---------------------------------
連埋加一. 合共$213

所以, 每人約$110... 其實, 如2人食既話, 上述第2項或第4項中可滅少一樣, 又或者把第3項改為啲無咁大份既食物. 一來不用太飽, 二來又可慳番啲錢, 留番個肚下次再食過. :mrgreen:

willy

Postby willy » Sun May 10, 2009 11:21 am

一人$110, 係我既角度來看都算貴. 不過我都好喜愛去上海鋪食野. 我覺得啲客飯最正, 因為相對便宜, 多款式, 又飽肚.

beaniebean

Postby beaniebean » Mon May 11, 2009 12:11 am

啊, 我也喜愛吃上海菜. 酸辣湯、糖醋排骨(不知是否上海菜)... 等等, 是我的摯愛.

請問最高領導人幫襯開的那間食店有什麼客飯是好介紹? 事關在我印象中, 我無食過客飯, 因我並不是常去食上海嘢, 一年只去幾次. :mrgreen: