食牛腩麵何處去?

分享飲食經驗, 烹飪技巧及食譜
Forum rules
留意: 為防止廣告, 食府不可用全名, 地址, 電話及網址
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

食牛腩麵何處去?

Postby beaniebean » Sun Aug 15, 2010 1:08 am

今日同屋企人去咗中環的九X食牛腩麵... 聽聞呢間食店好出名...

咁夠竟結論係點? 要下回分解, 因要休息喇.

唔知大家有無食過啲好好味既牛腩或牛筋麵呢? :roll:

beaniebean

Re: 食牛腩麵何處去?

Postby beaniebean » Sun Aug 15, 2010 10:54 pm

講番呢間食店, 當日點了:

1) 清湯牛腩河粉 ($27)
2) 清湯牛腩依麵 ($27)
3) 咖喱牛筋腩河粉 ($29)

好:
1) 清湯底很正, 牛腩也很鬆軟, 連我這個不大喜歡食牛肉的人都覺得唔錯.

壞:
1) 設有每人最低消費($27). 最平嗰碗要$27.
2) 無水提供. 餐牌註明每杯清水(或清茶)要十幾蚊. 唔, 佢都計得幾盡喎. 今時今日咁既服務態度, 真係....
3) 都幾細碗, 份量不多. 雖然好味, 但$27都幾貴.
4) 食店很迫, 坐得好辛苦. 當日被安排坐在那條狹窄的小通道(可能不超過半米), 我又肥, 而那些伙記在我背後行來行去, 迫到爆, 食得好唔安樂.
5) 咖喱湯底... 我不大喜歡, 搶走哂啲味, 但都好多人點來食.

總之, 坐得咁辛苦, 價錢都幾貴, 所以, 下次再幫襯都唔知係幾時lu.

雖然食店的環境強差人意, 但卻客似雲來, 不斷有人在店外排隊, 人流不息, 未停過收錢. 尤此可見, 香港有很多隱形富豪.
Last edited by beaniebean on Mon Aug 16, 2010 11:36 pm, edited 1 time in total.

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Postby willy » Mon Aug 16, 2010 4:25 pm

完全提唔起我既興趣. 香港人係咁, 人地間鋪細, 咪要排隊囉, 唔知為何啲人又好鍾意排隊咁. 見到人排隊, 諗著好好, 又想去試下, 咁慢慢咪做咗啲人氣店出來囉. 記得之前賣芝士蛋榚, 啲人排成條街都係咁排.

如果要食牛腩, 你可以去舊灣仔京都戲院間離果間主打清湯牛腩既食店試下, 我唔敢話佢係好好食, 不過一定唔駛要排隊, 而且好似有清水飲吧?

beaniebean

Postby beaniebean » Mon Aug 16, 2010 11:45 pm

唔... 好呀, 下次試吓先...

最高領導人介紹的, 應該唔錯既~

到時再報告.:)