We We Web 橋牌年終排名賽 (2010)

All about the Bridge Game. (Preferred Language is English)

Moderator: Benson

willy
Knight-Captain 上尉騎士

We We Web 橋牌年終排名賽 (2010)

Postby willy » Mon Feb 22, 2010 4:59 pm

各位會員好, We We Web 在2010年第一個比賽項目係打橋牌, 不要以為自己唔係專家就諗著冇機會. 呢個賽事既設計除咗係要技術外, 耐力都係好重要既. 簡單地說如果你比別人勤力, 加上運氣, 新手拿獎也大有可能. 歡迎大會熱心參與.

詳倩這參考: http://www.weweweb.net/game/webpage/bri ... ion_c.html

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

Re: We We Web 橋牌年終排名賽 (2010)

Postby beaniebean » Mon Feb 22, 2010 11:10 pm

好嘢~~~~~~~~~~ :D :D :D

新手也有機會攞獎, 實在太好. 現時距離年尾仍有一段時間, 要俾心機努力啲先得... :wink:

耐力呢家嘢... 我都總算有啲啲, 否則也不會做同一份工做咁耐; 而且洗濕咗個頭就堅持下去係我一向既作風. 8)

好... 取得x獎係我既2010年其中一個目標, 但我當然不會講我想攞乜嘢獎, 心裡有數便算, 費事一陣失敗咗會好瘀. :(

我本來諗住呢個比賽唔話俾阿邊個知(心裡奸笑 :twisted: , 其實係傻笑至啱 :lol: ), 事關佢係勁敵(高手一名嚟 8) ). 佢一知道咗我咁有壯志攞獎, 好大機會嚟阻止我都未定.... 但原來最高領導人已send哂email俾各會員, 人人(包括阿邊個)都知道有呢個比賽喇~~

係另一邊, 最高領導人心裡諗"如果今舖肥Bean投入參賽咁就好, 因為呢一年佢就唔會係個game room依依哦哦阻住哂我去打怪怪. 呢招調虎離山之計真係幾好... 嘿嘿嘿嘿嘿(奸笑嗰隻 :twisted: )."

點都好, 我要加快讀完我本Bridge書先至得... 2月份只剩番幾日, 要加加加油... 莫非要係2月內揾一日通頂玩?? :shock:

beaniebean

Postby beaniebean » Fri Feb 26, 2010 1:25 pm

尋日仍未明白那條每月master point 的formula如何計算...

今日再試過, 好似有點眉目. 最高領導人, 請問我的計算有否錯誤?

2月有排名的人 = 16 (按每月排名表)
我現時的排名 = 14 (按每月排名表)
排名的額外分數 = 15 (在排名表中, 我是第14名. 請問為何額外分數會是15? 為什麼不是10?)

現時的Master Point = 16 - 14 + 1 + 15 = 18

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
通告的資料:

每月之Master Point計算方法為: [該月有排名的人數] - [排名] + 1 + [排名的額外分數]

[排名的額外分數]:
第一名:+30
第二名:+25
第三名:+20
第四至十名: +15
第十一至二十名: +10
第二+一至三十名: +5

willy

Postby willy » Sat Feb 27, 2010 11:13 am

因為有一個基本概念錯咗. 有一條規則你冇計算到, 就係: "2) 要進入每月排名, 會員在這個月需完成不少於32局."

請再計算一次.

beaniebean

Postby beaniebean » Sat Feb 27, 2010 1:35 pm

我重新再計算, 今次應計得啱掛?

2月有排名的人 = 8 (要玩至少多過32局)
我現時的排名 = 6
排名的額外分數 = 15
現時的Master Point = 8 - 6 + 1 + 15 = 18

我有又問題喇~~~~

1) 點解要設定有資格入到排名的最低局數是32? 為什麼不是28, 36, 40, ....等等呢?
2) 如果最高領導人每月都經常排都第一, 但最後佢唔會攞獎, 那麼"第一名的額外排名分數"咪係無用武之地?

當我了解清楚呢條formula, 我覺得....
1) 能取得第一至三名的額外排名分數, 對整體master point 有很重要的影響作用....
2) 入到排名的人數越多, 排名較前的玩家會攞到master point 越多. 如一直只得幾個玩家, 那麼意義不大...

willy

Postby willy » Sat Feb 27, 2010 1:48 pm

32...係2既5次方....

哈...冇獎攞當然有點可惜喇, 但又唔一定架到贏到嗎.

當然三甲好多啲master point, 咁先可以鼓勵人比心機啲. 不過人少我都冇辦法, 不竟個比賽時間太長, 咪當回饋比啲We We Web 忠實friends囉.

beaniebean

Postby beaniebean » Sat Feb 27, 2010 1:54 pm

我始終唔明白點解要用2的5次方? 為何唔用3的3次方? 為何要用"次方"去設定入排名的最低局數資格? :roll:

可能我的問題有點白痴... 但我唔明個logic所在.

我又想問吓... 2010年有呢個比賽? 咁是否嚟緊既2011年都有呢?

willy

Postby willy » Sat Feb 27, 2010 2:36 pm

用2既次方係因為我地係中國人, 用番中國人既陰陽易理. 你有冇聽過: ”兩儀生四象,四象生八卦。"

攪完2010先再看個接受程度, 如果到最後得獎既人士少於10人, 唔就要檢討一下.

beaniebean

Postby beaniebean » Sat Feb 27, 2010 11:10 pm

哦, 原來32局... 背後係咁有意思啊~ :D

最高領導人真係有心思, 成個比賽既細節安排都好周詳, 一絲不苟呢. 太勁!!! 8)

唔, 咁可能只有2010年先有呢個比賽, 咁我一定要努力啲. 肥Bean, 加油呀!!! :mrgreen:

wayway
Sergeant Major 士官長
Sergeant Major 士官長

Postby wayway » Fri May 07, 2010 2:49 pm

其實只要是4 的倍數便可以, 16, 32, 64........但 16 太少 , 64太多