橋牌書介紹

All about the Bridge Game. (Preferred Language is English)

Moderator: Benson

willy
Knight-Captain 上尉騎士

橋牌書介紹

Postby willy » Mon Apr 26, 2010 1:03 pm

想橋牌技巧有進步, 很多人都只會想到多練習. 的而且確, 多練習肯定會有所幫助. 但橋牌這個遊戲, 不同於一般的紙牌遊戲, 經過百多年的前人研究實踐, 已建立很多成文的理論. 所以要有效提升打橋牌的技巧, 理論和練習是相輔相成的.

要有系統地學習打橋牌, 看書是一個好的方法. 當然你到圖書館是可以找到一些, 當中不乏有些好的, 但個人感覺是好的橋牌書都屬於高級技巧和比較舊的. 而對於初學者來說, 好的初階橋牌圖書沒有幾本. 有見及此, 我走遍香港/深圳各大書店, 看一看有沒有一些好的書介紹給各位. 經過多日的打書釘結果, 現介紹下列三本書給各位友好:

1. 橋牌初級教程 (ISBN: 978-7-5009-3685-5)
2. 橋牌中級教程 (ISBN: 978-7-5009-3686-2)
3. 橋牌高級教程 (ISBN: 978-7-5009-3684-8)

三本書為同一系列, 由人民體育出版社出版. 每本書大約分為四部分為: 叫牌, 做莊技巧, 防守技巧, 和其他橋牌智識. 由淺入深而且非常詳細. 初學者可只買第一本看. 第一本教的叫牌是自然叫牌法, WeWeWeb 的 Bridge Robot也是大至跟這個叫牌法編寫. 而且價格相宜, 三本合共62人民幣, 在香港的書店也是一百元有找. 唯一美中不足是簡體字和紙質不夠好 (但比我多年前買的內地書己是有相當大的改善了).
Attachments
橋牌中級教程
橋牌中級教程
橋牌高級教程

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

Re: 橋牌書介紹

Postby beaniebean » Mon Apr 26, 2010 1:38 pm

最高領導人對推廣網友在weweweb玩橋牌實在不遺餘力, 不斷把寶貴資料分享出來. 從文中"走遍"呢兩個字, 我就可以想像到最高領導人係用咗好多好多腳骨力同時間去揾好書給大家參考. 實在辛苦哂你喇!

最高領導人用圖文並茂去介紹呢3本書, 花咗唔少心機! 我實在係highly appreciate 佢對推廣橋牌給大家的那份誠意.

認識我的網友都知我一向不愛用腦, 過往只愛在game room 行行企企吹吓水. 但自從最高領導人經常鼓勵我俾心機去玩橋牌, 又有"橋牌排名賽"為推動力, 我已多玩橋牌喇. 嘿嘿, 玩橋牌有時都收到唔少驚喜. 因為當嗰舖輸咗, 但發現原來MP係正數時, 真係幾開心架! 當然, 當輸得好甘時. 就好 :evil: ! 不過, 最高領導人已勸我玩橋牌要慢慢來, 不要咁易就 :evil: .

唔, 等我遲啲問吓最高領導人在香港那間書店可買到該3本書.

嘿嘿, 現階段的我仍覺得用腦汁是很辛苦的... 無計, 慣咗唔愛用腦的人係要啲時間適應吓.....希望有一日我會真真正正愛上橋牌, 就好像一日唔食嘢都唔安樂果隻咁. 到時我既技術提昇了, 咁就可以同最高領導人一起切磋, 實在太好lu~~~~ :mrgreen:

beaniebean

Postby beaniebean » Sun May 02, 2010 12:19 am

昨日聽咗最高領導人既說話, 於是我今日的起心肝去咗CWB買書.

按最高領導人既建議, 我就好懶咁去問咗個客戶服務員幫我check吓有無初級個本... 啊, 好嘢! 原來有呀. 佢叫我去3樓. 跟住我找了一陣, 就揾到嗰本書. 唔知點解, 我成日覺得本書有A4 size, 但原來唔係, 只是一般書的尺寸而已. 售價也相當便宜, 只是28蚊, 而書架上只有初級, 但沒有中級及高級的書.

很可惜, 書架上的那本初級書只有一本, 且不夠新淨, 但我又唔想好似好麻煩咁問個店員有否另一本新書, 所以最後無買到. 我諗住遲啲再行吓其他書店找本新淨的書才買下來.

其實書架上還有10多本有關橋牌的書. 當我諗起最高領導人行遍香港及深圳的書店時, 我估佢最少睇咗幾十本橋牌書. 要在眾多橋牌書中揀選一本最好及最啱初學者的書介紹給大家, 實在很不容易...所以, 我都忍唔住要講多次"辛苦哂你喇! " :mrgreen:

雖然那本書內裡是簡體字, 沒有彩頁, 看上去真是有點吃力. 但那是最高領導人介紹的, 我一定相信是最好, 毋容置疑的. 嘿嘿, 當我由第一頁看到最後一頁時, 應很有滿足感. (事關我成日睇書有頭無尾.) :D

willy

Postby willy » Sun May 02, 2010 9:29 am

不用一次過買三本. 先買第一本, 打好基礎. 看完有興趣再買其他兩本.

beaniebean

Postby beaniebean » Sun May 02, 2010 9:55 pm

知道喇... 我都係咁諗... 先買初級果本.

如我睇完初級果本又消化哂入面啲內容, 其實我已覺得自己好叻喇... 嘿嘿... :D