打完4月排名賽之感想

All about the Bridge Game. (Preferred Language is English)

Moderator: Benson

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

打完4月排名賽之感想

Postby beaniebean » Sat May 01, 2010 1:41 am

今日係5月1日.... 又係新的一個月既開始.

回想係30/4既晚上11點, 本想盡量係剩番既1小時內爭取多dd分, 但點知衰心急... 就輸得好甘... :(

經最高領導人好心地同我分析後, 我發現自己係到亂打, 而且很多concept都好唔清晰... 有時攞到MP係正分, 其實都只是因好彩而已.

最高領導人又講咗幾個bridge既terms俾我知, 全部都未聽過 ... 唔, bridge實在係一門好多變化及要求很高技巧的遊戲來.

Bridge海無涯... 希望我不會半途而癈啦, 否則, 就浪費咗最高領導人的心機.

wayway
Sergeant Major 士官長
Sergeant Major 士官長

Re: 打完4月排名賽之感想

Postby wayway » Fri May 07, 2010 2:38 pm

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Postby willy » Fri May 07, 2010 5:50 pm

係呀, 我地有個排名賽呀, 你又玩呀.

http://www.weweweb.net/game/webpage/bri ... ion_c.html

beaniebean

Postby beaniebean » Fri May 07, 2010 10:01 pm

呢幅相好靚喎... :D

一句"Bridge海無涯"... 難得威威叻可以用另一個解度去理解呢個句子... 哈~

beaniebean

Postby beaniebean » Sat May 08, 2010 9:20 am

一早起來, 我最鐘意做的東西就是去看看個Bridge及Bridge Ladder 的排名榜.

嘩....................... :shock:

威威叻一蒲頭, 就成為咗Number 1 8) . 威威叻大師真是什麼game都識. 太厲害! 唔, 真係好多勁敵!

我攞三甲的希望, 越來越渺茫, 似乎想在賽果的三甲中留一個小小的名字, 都爆難! 如想在game上留名, 就更加唔好有任何奢望!

反而, 其他受寵幸的網友不用說一句, 一早已可在game上留名.

肥bean唯有繼續努力吧! 不過, 始終信心有限.

幸好我份人好明白"希望越大, 失望越大". 為免自己會好失望 :( , 所以, 我一向對啲艱難的事不會抱太大希望, 令自己心裡好過一點.

willy

Postby willy » Sat May 08, 2010 10:38 am

當初我設計呢個實事果時, 已考慮咗唔同會員既技術差異. 係比賽形式加入咗耐力既要求, 所以勁人都未必一定要贏到. 我冇記錯, 有個叫"龜兔賽跑"既故事, 隻兔仔係跑步既能力係強過隻烏龜多多聲, 到最後隻烏龜咪一樣勝出. 所以世事無絕對, 只要盡力參與就可以了.

至於你文中用到"寵幸"呢個詞係唔係咁恰當. 當年唐玄宗"寵幸"楊貴妃, 佢就被人縊死於馬嵬坡. 而光緒皇"寵幸"珍妃, 佢就落得投井自盡既下場. 前車可鑑, 大家都唔想呢啲咁既不幸事件發生係WeWeWeb之上, 所以要小心用詞. 講開又講, 究竟邊個係受"寵幸"的網友呀, 為何一受 "寵幸"就會game上留名. 唔, 實在太多迷團有待解答喇.....

beaniebean

Postby beaniebean » Sat May 08, 2010 11:13 am

最高領導人的中文及歷史知識真是好勁! 8) 8) 8)

噢, 我不知“寵幸”呢個字會與歷史上不幸的事有關. 唔, 改為“寵愛”都得掛. 例如: 員工得上司寵愛就扶搖直上及升職加薪; 小動物得主人寵愛就有個安樂窩... 等等. 呢啲都係現實中常看到的, 應不算不幸的事吧!

誰是受寵愛的網友? 不言而喻, 所以不用說出來的. 另外, 話明係謎團, 那就是要當事人才知道呢~ :roll: