加勒比海盜:魔盜狂潮 (Pirates Of The Caribbean On Stranger Tides)

電影和音樂相關訊息討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

加勒比海盜:魔盜狂潮 (Pirates Of The Caribbean On Stranger Tides)

Postby beaniebean » Sun Jun 26, 2011 9:30 pm

呢套片上咗畫好耐... 我今日終於睇咗.

相比之下, 我還是喜歡上一集, 事關上一集有幾個情節, 我覺得幾特別.

至於今集, 我有以下小小的意見:

1) 今集加入了新的女主角(彭妮露古絲), 幾有新鮮感. 我好耐以前已睇過佢做戲, 覺得佢做得好好. 如果大家有機會既話, 可看回佢既舊作<<浮花>>, 係一套幾有戲味既小品.

2) 今集有美人魚, 仲有咁多隻呀! 大部份都係靚女嚟, 特別係第一隻出現既美人魚. 細嗰既時候讀<<美大魚>>呢個童話故事就讀得多, 今次算係第一次係銀幕見到, 美人魚上咗岸後條尾會變為腳, 同童話故事一樣.

3) 積克船長確實係一個幾有深度既浪子嚟... 其實佢心裡都幾重視個女主角, 所以當女主角中咗毒, 佢就二話不說把一直追尋既"不老之泉"泉水給女主角飲. 不過, 浪子始終係浪子, 一隻無腳既雀仔係好難會停低下來, 做船長四處漂泊先係佢最鐘意做既嘢. 有時, 我覺得最高領導人同積克船長都有幾分似, 事關佢哋都係好聰明及好有智慧既人嚟, 而且一樣都係好有型既浪子, 只不過佢哋鐘意既範疇不同(做船長 vs 打怪怪).

4) 臨到最尾完場時, 觀眾都走得七七八八, 但眼見有幾個人唔肯走, 我就係到估會否播哂片尾後會有嘢睇呢?? 結果, 等咗好耐好耐, 終於出現了只有幾秒既一幕.... 女主角係沙灘好無mood地呆坐, 突然間發現了一"積克船長"既公仔(俾人扔咗落深淵嗰隻)隨著海水沖上岸邊... 嘿嘿, 憑著呢個公仔, 大家就可以估到... 女主角同積克船長係下一集應會再續前緣....

結論, 此片係大製作嚟, 絶對值得去看. 但其實此片可不用3D, 一來票價可以平宜啲, 二來做了3D也不是很特別.

不知最高領導人最鐘意邊一集呢?? :roll:

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 加勒比海盜:魔盜狂潮 (Pirates Of The Caribbean On Stranger Tides)

Postby willy » Mon Jun 27, 2011 7:54 pm

聽人講呢集都OK. 不過因為2D攝影, 3D收費. 有點兒覺呃得錢, 所以冇睇.

beaniebean

Re: 加勒比海盜:魔盜狂潮 (Pirates Of The Caribbean On Stranger Tides)

Postby beaniebean » Wed Jun 29, 2011 12:24 am

最高領導人實在很有原則的... 如覺得唔值, 就堅決唔買, 係一個好精明既消費者嚟. 8)

係呀, 我都覺得3D正價飛好貴, 所以我都只係睇早場($65票價 + $6手續費).

咁....就快上映既變形金鋼, 最高領導人又買咗飛未呀?

我好喜歡睇變形金鋼, 但只會買早場, 仲要係最佳位置有座位才會買飛...

唔, 1/7 - 3/7 假期的早場無哂好位了, 唯有再等多一個星期.

willy

Postby willy » Wed Jun 29, 2011 10:24 pm

$6手續費? 你指買眼鏡嗎....

Transformer 3D, 一定要看. 因為佢係用全3D製作.

beaniebean

Postby beaniebean » Thu Jun 30, 2011 12:11 am

$6係網上訂飛既手續費嚟.

唔, 什麼是全3D?

"全3D" 同 '非全3D" 有乜嘢分別呀?

willy

Postby willy » Thu Jun 30, 2011 10:43 am

上網買飛? walkin咪得囉.

全3D既拍攝時是用全程用3D攝影機. 非全3D即 1) 只有部份情節是3D, 例如近一集的哈里波特; 2) 本來是2D, 後期製作加上3D校果. 很多號稱3D戲都是這一類. 字幕很3D, 但其他的就像一層層的"皮畫戲".