生命樹 (The Life of Tree)

電影和音樂相關訊息討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士
Knight-Champion 一等騎士

生命樹 (The Life of Tree)

Postby beaniebean » Tue Jul 26, 2011 12:00 am

昨日睇咗呢套戲, 原本已不好的心情變得更加更加差.

見呢套片係畢彼特及辛潘主演, 且又攞咗個康城大獎, 心想... 雖然不是大路電影, 但應有令人感動的故事及片段.

點知看後... 自己不快之餘, 同行的人都好不快.

呢套片實在係挑戰我既忍耐極限, 當畫面重複又重複播著那些光影及影像, 實在好想知道... 呢啲畫面幾時先會停呀??

導演的拍攝手法及表達方式, 確實係唔啱我呢類唔想有太高層次思考的人去看...

很多零碎的片斷, 縱橫交錯, 對白不多, 很多摸不著得腦的畫面... 實在好需要觀眾自己動腦去思考及理解.

後來, 在網上看看其他人的影評, 呢套片真係好另類, 喜歡的人就好喜歡, 相反亦然. 電影海報上註明... 呢套片係導演花了10年的心血而成.

有些網友所寫的文章, 比我所看的呢套電影, 感覺還好得多. 呢篇係其中一篇. 真的好佩服佢哋, 可以接收到咁多嘢.
http://www.trendson.com/index.php?optio ... Itemid=133

另外, 在今次看電影中, 有2件事令我覺得好火. 唔該呢啲人以後要帶嗰腦入場, 唔好咗住個地球轉!!!

1) 我和同行的人(共3人)遲了幾分鐘入場, 一入去就見到一個女人坐咗係我哋其中一個位. 後尾佢見我哋嚟咗, 佢先識得坐番佢自己嗰位(即隔離一個位). 天呀, 全場都差不多滿座, 好明顯我們所坐的位係有人買咗飛. 佢唔好係度扮傻, 好明顯佢係特登坐錯位搏大霧. 老實說. 佢嗰位仲好過我買既位, 前面又無人阻住佢既視線, 真係唔明佢嗰腦諗乜? 就算係坐, 都至少等開場後既15 - 30分鐘, 預計那時應該無人來先坐.

2) 我們去的戲院係中環唯一間戲院, 坐位出名好寬闊, 但點知... 後面嗰行既人(唔知係同一個人還是不同人嚟), 係後面行來行去, 仲要係大力又急速地扯住我張椅好幾次.... 天呀!!! 條路咁闊都要咁攪法, 佢(哋)係咪有問題??

請上述2類人以後唔好入場看戲, 佢哋既行為只會令人討厭!

對住佢哋, 不佳的心情只會更加惡劣...
Last edited by beaniebean on Sun Aug 21, 2011 5:19 pm, edited 1 time in total.

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: The Life of Tree (生命樹)

Postby willy » Tue Jul 26, 2011 2:18 am

The Life of Tree (生命樹)? 冇聽過既, 不過看來係套好有深度既電影, 等我留意下先.