快樂尋回犬

電影和音樂相關訊息討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

快樂尋回犬

Postby beaniebean » Sun Aug 07, 2011 11:46 pm

今日沒有出街, 下午竟然在家裡看電視, 於是睇咗呢套片(TVB播).

睇完後, 我只想說... 我唔想再看第二次.

因為, 整個故事都超慘. 全部主角(兩兄妹及小狗)既遭遇都悲慘, 一點與片名"快樂"也扯不上任何關係.

見到小狗因保護主人, 一次又一次被啲衰人毒打. 千里迢迢, 不離不棄, 去揾主人, 但換來的是主人的呼喝及離棄.

相依唯命既可愛小妹(只得幾歲)又因意外離世... 阿媽又唔認啲子女, 由得佢哋自生自滅, 情願跟另一個男人遠走美國(小兄妹的阿爸早死), 都唔願照護佢哋.

唉.... 有時都唔明啲韓國片點解會咁慘? 劇情不是絶症, 就是其他超慘的故事.

整個故事... 我最不忍就是見到小狗被人毒打, 奄奄一息. 不過, 小狗確是很識演戲.

在網上查看, 原來此片係2007年上演. 唔, 過咗4年, 我竟然係呢個機緣下睇咗呢套片.

太慘的故事唔係太啱我... 看後唔多舒服...

小狗係人既忠心朋友, 有機會的話, 我都想養隻小狗陪住我.

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 快樂尋回犬

Postby willy » Mon Aug 08, 2011 1:16 pm

要養小狗, 咪去寵物店買囉. 不過你要照顧佢十幾年, 生養死葬. 停一停, 想一想. 否則可能又會多咗隻"快樂尋回犬".

想一想, 其實套戲裡面既尋回犬, 有冇佢覺得快樂既一刻呀? 如果有既話, 個片名又冇改錯bor. 又或者佢一生之中有ups and downs, 個編劇只係描述佢downs既一面, 以撩觀眾既同情心而已.

beaniebean

Re: 快樂尋回犬

Postby beaniebean » Tue Aug 09, 2011 12:10 am

係呀, 養小狗要諗清楚呀. 事關啲狗糧及獸醫費都唔少錢. 至驚他日老咗無錢, 連自己都照顧唔掂, 更何況小狗... 恐怕會連累咗佢.

唔... 係片中... 那隻小狗都有過快樂既時候, 特別係同小妹妹同處既一段日子.

人同小狗一樣... 有時為咗主人或心裡覺得重要既人, 就算downs多過ups, 都覺得好值得及開心的.