天梯

電影和音樂相關訊息討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

天梯

Postby beaniebean » Mon Aug 08, 2011 12:25 am

呢首歌係上年係好hit, 但我實在好耐都無聽歌, 無留意到有呢首歌. 昨日, 有個屋企人推介咗呢首歌俾我.
http://www.youtube.com/watch?v=eBvarz3D ... re=related

嘩, 旋律好聽, 細嚼歌詞之下, 覺得到很多句子都超感動又好有意思 :cry: , 嗰MV拍得相當唔錯, 好配合歌詞.

呢首歌既故事來自一個真人真事. 如可係人生中可以揾到咁好既伴侣, 真係好幸運及有福氣.

Source: http://www.youtube.com/watch?v=76tSeMv8y8o
四十年代 重慶 真人真事
六歲的時候他認識了比他大十歲的她。
縱使受盡白眼和閒言閒語,在十六歲那一年他跟她說:「讓我照顧你一生一世好嗎?」
為了避開俗世,他們遠離塵世到深山定居,過著艱苦但快樂的生活。
上山下山步步艱難,為了怕妻子受傷,他決定用雙手開墾石級。
結果用了五十多年的時間,鑿了一條六千多級的石梯。
終於在 02 年一隊登山隊發現了這條偉大的天梯和這個驚世的愛情故事。
故事主人翁劉國江先生在 07 年與世長辭,她的妻子決定留在沒山,終生與天梯廝守。
謹把此曲獻給建造這偉大的愛情天梯的劉國江先生。

天梯
釗峰@C AllStar
作曲:賴映彤
填詞:鍾晴

如可 找個荒島
向未來避開生活中那些苦惱
如冬天欠電爐 雙手擁抱 可跟天對賭

無論有幾高 就如絕路
隔絕塵俗只想要跟你可終老
來跨出那地圖 不需好報 都只想你好

能共你 沿途來爬天梯 不用忌諱
中傷流言全悍衛
留住你 旁人如何話過不可一世
問我亦無愧 有你可失去我一切

幾多對 持續愛到幾多歲
當生命 仍能為你豁出去
千夫所指裡 誰理登不登對 
仍挽手歷盡在世間興衰
幾多對 能悟到幾多精髓 能撐 下去 
竭力也要為愛盡瘁 抱緊一生未覺累

前方 仍然大霧
到懸崖或海邊也許永不知道
能相擁到白頭 一起偕老 不跟天鬥高

前面有幾高 一片荒土
每步隨著攀登叫雙手都粗糙
從崎嶇這路途 開墾給你 可走得更好

能共你 沿途來爬天梯 黑夜亦亮麗
於山頭同盟洪海中發誓
留住你 旁人如何 話過不可一世
問我亦無愧 有你可以 拆破這天際

幾多對 持續愛到幾多歲
當生命 仍能為你豁出去
仍挽手歷盡在世間興衰

握著手 而幸福包圍泥牆簡陋
牽著走 懷著勇氣至愛得永久

幾多對 持續愛到幾多歲
不轟烈 如何做世界之最
仍挽手歷盡在世間興衰

幾多對 持續愛到幾多歲
當生命 仍能為你豁出去

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 天梯

Postby willy » Mon Aug 08, 2011 12:16 pm

係bor....好似係上年既歌. 重乜今年才推介既.

beaniebean

Postby beaniebean » Mon Aug 08, 2011 11:38 pm

唔... 最高領導人原來上年已認識呢首歌... 真係好update bor.

willy

Postby willy » Tue Aug 09, 2011 1:02 am

唔係我好update, 係我啲friend好update. 佢一年前就介紹呢首歌多過一次比我.