猿人爭霸戰:猩凶革命 (Rise of the Planet of the Apes)

電影和音樂相關訊息討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

猿人爭霸戰:猩凶革命 (Rise of the Planet of the Apes)

Postby beaniebean » Sat Aug 13, 2011 2:54 pm

唔知最高領導人有無睇到呢套片? 有既話, 好看嗎?

我見聽日有早場, 如用平些既票價去看, 應OK掛...

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 猿人爭霸戰:猩凶革命 (Rise of the Planet of the Apes)

Postby willy » Mon Aug 15, 2011 11:07 am

其實看戲, 比幾十蚊看早場, 你又起到身, 問題不大. 這套應該係動作片, 唔會太差吧.

至於呢部戲好唔釨看, 唔知呀. 不過個故事有點牽強. 地球哪有咁多猩猩. 就算比佢地可以團結一致, 又有人類既智力, 最多都只可以攪一場動亂, 而唔係可以攪到革命, 成為地球霸主吧. 呀, 好似個故事話啲人鍾意養猿人做寵物加奴隸, 又會咁有品味既~~~~~

我記得之前講猿人爭霸戰既戲, 好似啲猩猩係著盔甲, 拿長矛, 不過唔知點解佢地數量就好多. 不竟<<猿人襲地球>>個劇本, 係源自1963年, 法國一個小說家, Pierre Boulle 既作品 <<La Planète des singes>>. 個劇本被改拍好多次.

Source: http://en.wikipedia.org/wiki/Planet_of_the_Apes

beaniebean

Re: 猿人爭霸戰:猩凶革命 (Rise of the Planet of the Apes)

Postby beaniebean » Mon Aug 15, 2011 1:44 pm

嘩, 原來嗰故事係來自本一本小說既.

我睇咗喇... 比想像中好看好多呀 ~ :D

因時間關係(宜家要抖一抖), 遲啲再補充.

beaniebean

Postby beaniebean » Sun Aug 21, 2011 4:35 pm

最高領導人真係好叻叻, 知道呢個故事係源自1963年的法國小說.

此片其實可以說是前傳, 怪不到個片名有個"Rise"字.

片中既猩猩好真實(唔覺好假), 好人性化, 好有感情(人與猩猩及猩猩與猩猩之間), 那些攀爬及跳躍動作好有動感.

基本上, 片中既猩猩只是搗亂咗三藩市, 但都搞到好大鑊 佢哋真係幾有腦, 警察都搞佢哋唔掂.

好多細節舖排都見到心思. 故事留有伏線, 我估可能有第2集, 但好難想像嗰劇情係會點樣發展.

故事都好有劇情. 呢套片俾到surprise給我. 仲有一種好有情切感, 原因是片中既紅杉林及金門大橋, 我曾到此一遊.

還記得那年... 是我剛加入weweweb無耐, 就有幸可以去美國玩...

由於是自遊行, 故我可以在金門大橋來回踱步. 那是一次很好的回憶來. 天高氣清, 藍天白雲, 幾大風吹到頭髮散哂. 慢慢地行, 而側邊的車輛卻在飛馳. 當時, 腦海諗起了2個人, 心裡想唔知佢哋係HK做緊乜東東. 1個是最高領導人, 另1個是Pot...

紅杉林亦是一個很好的旅遊地點. 林中處處是參天高樹, 有陣陣蔭涼之感, 空氣很好. 很舒服呢.

有機會的話, 希望可舊地重遊.

此片幽幽地鉤起了多年前既回憶... 正~ :mrgreen: