鬆毛犬小威 (Wasao)

電影和音樂相關訊息討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

鬆毛犬小威 (Wasao)

Postby beaniebean » Sun Sep 18, 2011 2:06 am

上星期睇咗呢套片...

估唔到係咁悶, 無乜感動位.

整套片俾我既感覺就是"平淡如水", 好像拖長來拍, 把一些無乜關係既劇情堆埋一齊.

講真... 香港的求其找一集電視劇也好看過呢套片. 我也要投放了一些忍耐力先可挨到完場.

至於看後有乜感覺, 總結如下:
1) 此片在日本的鄉村取景. 由於導演拍得太悶, 我心裡諗... 如俾我住在這些小鎮, 一定會悶到嘔.
2) 養狗狗呢件大事真係要諗清楚, 見到佢老死或病死, 感覺好sad.
3) 在這個年代, 竟然仍有人以咁樣劇情及拍攝手法去製作電影, 真係幾奇. 我估呢啲片係幾十年前上映都會俾人感覺好悶, 更何況是呢個時代.
4) 片中既狗狗能在老遠的城市跑回鄉下找佢既主人, 真係幾令人難相信. 狗狗去城市時只是小狗嚟, 到返到鄉下已變成大狗, 佢知主人嬲咗佢(因小狗連累了主人既阿媽入咗廠), 故狗狗只會遠望而不敢走近主人, 心中只想做主人既守護者... 嘩, 呢隻狗簡直好人性化.
5) 女星係藥師丸博子. 我以前見呢個名就覺得幾特別, 但唔知佢係點既樣. 今次終於見到喇. 仲係由周慧敏配音. 不用看字幕也有好處, 可慳番眼力, 我的前面勁多人阻住個畫面.

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 鬆毛犬小威 (Wasao)

Postby willy » Sun Sep 18, 2011 9:52 am

藥師丸博子? 好似十幾二年前既明星. 當年佢出咗本寫真, 好似好出名. 不過之後就走下坡, 嘩原來佢重有拍戲架.

港區立青山小學、港區立青山中學、東京都立八潮高等學校、玉川大學文學部英美文學科畢業。父親是靈友會幹部。
1978年、參加角川映画『野性の証明』中長井頼子這個角色的徵選會,在此電影中與高倉健共同演出而出道。之後,演出許多角川映画的電影,『戰國自衛隊』『水手服與機關槍』等等。
1981年、主演水手服與機關槍,自己演唱主題曲而大受歡迎。
1982年、到達人氣的頂點,年度偶像寫真照〈ブロマイド〉銷售數達到首位。
她以具有透明感的歌聲展開了有活力的歌手活動,「水手服與機關槍」「探偵物語」「あなたを・もっと・知りたくて」等歌曲大受歡迎。
1991年、與玉置浩二結婚。
1998年、與玉置浩二離婚。
2006年、因『ALWAYS 三丁目的夕陽』這部片獲得日本奧斯卡獎最佳女配角獎。

Source: http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%97%A5% ... A%E5%AD%90

beaniebean

Re: 鬆毛犬小威 (Wasao)

Postby beaniebean » Mon Sep 19, 2011 1:30 am

嘩, 最高領導人竟然都識佢, 仲有佢既寫真集添 (希望係健康既寫真嚟).

啊... 原來佢曾經係玉置浩二既老婆.

為了讓最高領導人可再次懷念佢既芳容, 所以post一張佢既劇照係到. 嘿嘿.

我今次看戲才第一次見到佢嗰樣... 感覺佢係一個上咗岸不用工作既少奶奶來. 一般日本女仕都好著重外表及保養. 咁佢又確實保養得幾好既.

再加幅狗狗既相...