神探福爾摩斯: 詭影遊戲 (Sherlock Holmes: A Game Of Shadows)

電影和音樂相關訊息討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

神探福爾摩斯: 詭影遊戲 (Sherlock Holmes: A Game Of Shadows)

Postby beaniebean » Sun Dec 25, 2011 3:50 pm

尋日除睇咗Happy Feet外, 仲睇埋呢套. 我係極少同一日睇2套, 但無計, 總之左右做人難. 盡力去夾時間, 最後又係俾人責怪, 真係怕怕.

我的失憶症日益嚴重, 同樣地, 我又記不起第一集講啲乜. 不過, 感覺上好似第一集較好看.

我的朋友及屋企人既意見係:
1) 第1集的劇情緊湊好多
2) 慢鏡頭太多又太慢, 有點吃不消

福爾犘斯同華生是好好好朋友嚟, 兩脥插刀, 惺惺相識, 彼此欣賞. 佢哋真係好夾, 不用多說, 都知對方想講乜. 人生有咁既好朋友, 真係好幸福.

翻看weweweb既forum, 原來我係2010年1月post過第1集的文章(viewtopic.php?f=7&t=797). 哦, 不知不覺又過咗2年了.

期望下一集會更精彩. 唔知最高領導人睇咗未? 係咪第1集好看好多呢? :roll:

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 神探福爾摩斯: 詭影遊戲 (Sherlock Holmes: A Game Of Shadows)

Postby willy » Mon Dec 26, 2011 11:08 am

未看, 只看咗mi4. 不過一定會看, 近來少咗看戲, 唔係因為興趣減退, 而係冇乜好片今我有興趣.

beaniebean

Re: 神探福爾摩斯: 詭影遊戲 (Sherlock Holmes: A Game Of Shadows)

Postby beaniebean » Mon Dec 26, 2011 11:16 am

嘿嘿嘿嘿... 做咗評審既最高領導人, 要求越來越高~~~ 8)

不過, 最高領導人相比以前, 現在已很少寫較長篇的影評去分享佢既意見.

唉, 最高領導人真是越來越忙呢~

willy

Postby willy » Sat Jan 14, 2012 3:08 am

今日(昨天)終於看咗呢套片. 之前看咗一啲評論, 感覺上佢冇MI4, 咁好, 所以先排到咁遲看. 但當我看完之後, 反而覺得佢比mi4好.

呢套片大家可能會覺得佢好多對白, 相對動作會少咗. 而佢又係講十九世紀中葉, 相對要求既科技要求亦少咗, 咁對一啲只追求動作既人係略嫌不足. (其實佢比第一集既動作係多咗既) 個人覺得, 呢套片個編劇比mi4好得多. 福爾摩斯與佢既死對頭毛利亞提教授(Professor James Moriarty) 既鬥智鬥力既戲情係寫得好細膩同精彩, 觀眾就好似看著兩個人既對奕, 未到最後一步都唔知鹿死誰手.

片中福爾摩斯同華生兩個演員都很出色, 很人性化. 如果你對比一下mi4, 你就會覺得湯仔既演技冇佢地咁好, 活像一個"冷面超人"一樣. 福片本身都加插咗多笑位, 很自然, 唔會令人生厭. 另外佢用咗好多慢動作拍攝, 個人對這種手法去拍攝動作片係比較受落, 比教深刻既片有<<Matrix>>,<<300> & Biohazard Series等. 都係用慢動作去美化動感鏡頭.

最後一提就係佢佈景同取景都非常之出色, 觀眾有如置身於十九世紀中葉的歐洲: 殘舊, 宏偉, 浪漫集於一身.....

如果說MI4係可樂, 福片就係泡茶. 為什麼呢? 可樂係好好飲, 但你飲完就冇. 但泡茶雖然味道比較清淡, 不過飲完之後你可以將茶葉翻泡....餘香渺渺..

beaniebean

Postby beaniebean » Sat Jan 14, 2012 10:33 pm

嘿嘿, 真高興!! :mrgreen: 因為最高領導人今次看完福片咁有感受, 可以分享出來...

我覺得... 可樂同泡茶呢個比喻好正, 有意思得嚟, 又好有意景.

唔唔, 從這個比喻中, 我就明白到原來最高領導人除咗愛飲可樂外, 都喜歡飲茶呢~ :D