胡桃夾子3D (The Nutcracker in 3D)

電影和音樂相關訊息討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

胡桃夾子3D (The Nutcracker in 3D)

Postby beaniebean » Sun Dec 25, 2011 4:25 pm

成日都聽過 "胡桃夾子" 呢個名, 但從來讀過呢個童話故事.

呢個星期看咗此片, 原來那類型的木頭公仔, 係用來夾碎胡桃的, 真是孤陋寡聞.

與其他童話相比, 這個童話故事相對地普通. 不過, 聽聞呢個故事已改編為出名的芭蕾舞劇來. 不知芭蕾舞劇會否比電影好看好多? :roll:

看完此片, 所諗到的是....人越大, 越體現到現實的真相及無奈, 童年時的夢想也越來越遙遠. 久而久之, 沒有夢想及希望, 只在一個狹窄的思想空間困死, 重複又重複地度過沉悶及乏味的生活, 直至老去為止.

這套片其實不用做3D, 有點浪費資源. 我在青衣的一間戲院看, 只能說, 佢既坐位設計其實好差勁. 我坐的位俾前面那個男人嗰頭遮住咗至少1/5畫面. 我嗰頭傾側2小時以盡量看多一些銀幕, 好辛苦又好火...

有得揀既話, 我係唔會揀呢間戲院睇戲.

結論, 此片只有很一般. 不看的話, 慳返啲錢仲好. 不過, 我總算大約知道 "胡桃夾子"係講啲乜.

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 胡桃夾子3D (The Nutcracker in 3D)

Postby willy » Mon Dec 26, 2011 11:12 am

我同我啲friend好似有個共識, 但凡戲名有個3D字都唔會看.

我記得最後果套冇記錯係<<3D生化危機>>.

beaniebean

Re: 胡桃夾子3D (The Nutcracker in 3D)

Postby beaniebean » Mon Dec 26, 2011 11:31 am

嘩, 最高領導人同佢既好朋友真係好有共識, 能夠共同進退, 好令人羨慕!

在網上找了一陣, 才找到<<生化危機4>>應係上年4月上畫. 原來最高領導人已約有1年半無看3D片了.

我也不大喜歡看3D, 因討厭帶那副3D眼鏡, 而且票價又貴一大截, 但3D效果對電影整體既觀感又不會提昇很多.

No good. :(