妖夜尋狼:血姬覺醒 (Underworld Awakening)

電影和音樂相關訊息討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

妖夜尋狼:血姬覺醒 (Underworld Awakening)

Postby beaniebean » Tue Feb 28, 2012 12:33 am

原來呢套片係第二集.

由於此片係打鬥暴力片, 唔知最高領導人當年有無睇過? 好唔好睇呢? 女主角好似好有魅力咁? :roll:

不過, 我覺得嗰片名就好唔係咁好聽.

九年前的《妖夜尋狼》參考《羅密歐與茱麗葉》,講述世仇吸血鬼與狼人兩族間的禁忌之戀,不過主要賣點還是看穿上緊身皮衣、手握雙槍的吸血鬼女殺手莎蓮(姬蒂碧金莎飾),如何有型有款地大開殺戒。電影有一班忠心粉絲,順利開拍一部續集與一部前傳。

《妖夜尋狼:血姬覺醒》是第二部續集,講述人類發現吸血鬼與狼人存在,進行種族大清洗。莎蓮被人類捕獲後在實驗室沉睡十二年,一覺醒來,決意找尋失散的狼人吸血鬼混種愛人米高。莎蓮從中揭發狼人非傳聞中瀕臨滅絕,反而更為強大,關鍵在她尚未見過的女兒身上。

在系列男主角Scott Speedman辭演下(片中客串鏡頭是特技處理),今集全無愛情元素,只是不斷逃亡最後來個大反擊,動作連場確比以前緊張刺激,亦是系列中最血腥的一集,如徒手撕開頭部與扯破喉嚨。但劇本單薄,包括狼人如何避過人類偵察而壯大等問題,都但求觀眾「不要問,只要信」。已為熟女的姬蒂碧金莎保養得宜,無論脫下還是穿上皮衣也依然火辣。與女兒相處時冷酷中見柔情一幕,算是少許演技流露,只可惜女兒角色不討好。只要姬蒂碧金莎魅力仍在,這個系列也會長拍長有。

文:謝天下

Source: http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertai ... e=20120225

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 妖夜尋狼:血姬覺醒 (Underworld Awakening)

Postby willy » Wed Feb 29, 2012 1:08 am

下, 乜唔係第四集嗎?

beaniebean

Re: 妖夜尋狼:血姬覺醒 (Underworld Awakening)

Postby beaniebean » Fri Mar 02, 2012 12:06 am

啊, 原來已是第4集. 雖然最高領導人無回應佢當年有否睇過呢套片, 但見佢咁清楚呢套片有4集, 咁就知佢可能睇哂頭3集. 不過, 第4集係3D片, 佢可能會唔睇了.

我一直無留意呢套片, 但見原來有第4集, 段估因幾好睇才會長有長拍, 所以尋日睇咗喇.

結論如下:
1) 女主角身型好slim, 著住緊身衣, 確係好型, 但又未至於型到要做佢既fan.
2) 如上文所述, 戲本真係好單薄. 整嗰故事平平無奇, 只係打打殺殺, 看不到劇情有什麼特別舖排, 細節位欠奉.
3) 全片陰陰沉沉, 其實可以估計到佢既製作成本唔高. 由於係咁黑既情況下, 無論道具及特技都唔妨會做到仔細, 反正啲觀眾也看不清. 不過, 對我來說也好, 因為看不清楚, 血腥程度會無咁勁.
4) 不知是否坐咗係山頂側邊位, 嗰畫面細咗, 整體感覺不大好看.
5) 人狼真係好樣衰, 似一隻好醜樣的怪物來多過似隻狼.

聽聞最高領導人喜歡暴力美學, 但我覺得此片係呢方面就麻麻, 我應不會看下一集, 而今集就不看也無妨.

willy

Postby willy » Fri Mar 02, 2012 11:52 am

難得你重說得有"暴力美學"呢個名詞. 我個人好鍾意呢個名, 因為佢又勁又靚. 十足魔獸啲角色咁.

其實魔獸都有狼人架.

如果覺得佢地面目可憎, 一下版既熊貓人一定合適大人同小朋友喇.

beaniebean

Postby beaniebean » Sat Mar 03, 2012 10:43 pm

嘿嘿. "暴力美學"呢4個字點會唔記得, 因為係組名來嘛! 原來最高領導人係咁鐘意呢個名既, 真係估佢唔到... :shock:

唔, 咁嗰組名即係又靚又勁囉! 嘿嘿嘿嘿, 真高興, 因我是組員之一~~~ :mrgreen:

wow既角色, 我個人覺得太大份又太過肌肉型, 圖中既女人嗰樣似男人多啲bor. 雖然隻熊貓係圓碌碌, 但佢嗰樣都流露咗唔少殺氣. 不過, 圖片的色彩確係絢麗奪目. 正所謂各花入各眼. 難得最高領導人咁鐘意, 咁都要支持吓既.

唔知最高領導人覺得有邊套電影既暴力美學係好精采呢? :roll: