桃姐 (A Simple Life)

電影和音樂相關訊息討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

桃姐 (A Simple Life)

Postby beaniebean » Sun Mar 18, 2012 11:14 pm

唔知最高領導人睇咗呢套片未呢? 覺得點呀? :roll:

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 桃姐 (A Simple Life)

Postby willy » Mon Mar 19, 2012 1:32 am

沒看. 此片算是寫實片, 笑中有淚, 淚中有笑吧.

beaniebean

Re: 桃姐 (A Simple Life)

Postby beaniebean » Wed Apr 04, 2012 12:54 am

我其實係問最高領導人睇咗未既時候, 我已經睇咗了.

最高領導人所講既comment係 "全中", 精簡地道出此片的特點.

故事確係很寫實, 但又卻非常感動, 人情味很濃.

現時的人都好懂計數, 非常現實. 難得看到啲咁真摯既感情, 眼淚都忍唔住 :cry: .

還有... 在片中, 我看到老人院的環境及生活, 不期然有點擔心.

我以前從未去過老人院, 只會覺得那兒有人照顧, 對長者也不失為一個好的居住地方.

但看此片, 我的諗法改變了. 如有能力照顧得到家人/另一半/自己, 請不要讓佢哋(包括自己)入老人院, 真的不想晚年要這樣渡過.

另外, Roger在片中講了一番話, 我是有點感覺的. Roger話佢病既時候, 桃姐好好咁照顧佢, 宜家到桃姐病咗, 佢有能力可照顧返桃姐. 所以, Timing係好重要.

總結, 一份好好的感情, 是一點一滴建立出來, 要好好珍惜呢~