永遠懷念您

無無聊, 吹下水先
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

永遠懷念您

Postby beaniebean » Sun Mar 13, 2011 10:06 pm

記得3年前跟團曾遊過仙台. 印象最深刻的是松島遊船河, 在船上餵卡樂B蝦條俾啲海鷗食. 回想起那一段記憶, 確實係很開心. 事關啲海歐飛來啄蝦條時. 真的很興奮. 跟住就按行程去咗附近的一個婆婆家食蠔. 還記得我們成團人上船後, 婆婆仲行出來揮手歡送我們. 跟住就在附近的一個公園行了一陣, 接著又經過一條紅色的木橋及一個小小的木寺, 然後就去了一間酒店食午飯. 仙台既行程還包括在市內觀光及購物.

估不到3年後發生呢個慘絕人寰既大災難. 每日新聞的片段都驚心動魄, 真係睇到眼濕濕. 再別仙台也不知是何時, 我會永遠懷念您的.

呢次大災難既片段實在太恐怖, 海潚來的時候快到根本逃走唔到, 那黑漆漆的海水沖上岸時把一齊都吞噬. 生死就是一瞬間.

生命真的很無常. 有句說話"珍惜眼前人"好多人也會說, 但真正會做的, 又有幾多個?... 人在生死的時候會想起什麼呢? 我相信絶大部人都不會想起身外物. 係腦海中第一時間諗起既會係愛人, 親人及好友.

呢件事希望讓人重新思考... 在有生之年多啲關心身邊既人及事, 多啲問候記掛著既人, 做多點有意義既事, 珍惜眼前既愛人, 親人及好友. 事關人生真的來去匆匆, 過去咗時光也尋不回, 只有珍惜現在及未來.

唉... 捉不緊的話, 一切都只會是過眼雲煙, 只怕有今生無來世...

beaniebean

Re: 永遠懷念您

Postby beaniebean » Sun Mar 13, 2011 11:00 pm

係呢個時間, 很想再分享呢首幾年前極hit既一首歌<<愛得太遲>>.

愛得太遲

歌手:古巨基
作曲:楊鎮邦@宇宙大爆炸
填詞:林夕
編曲:雷頌德

我過去 那死黨 早晚共對 各也紮職以後沒法暢聚
而終於 相約到 但無言共對 疏淡如水
日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼看出他多了皺紋
而他的蒼老感 是從來未覺 太內疚擔心

最心痛是 愛得太遲 有些心意 不可等某個日子
盲目地發奮 忙忙忙其實自私
夢中也習慣 有壓力要我得志

最可怕是 愛需要及時 只差一秒 心聲都已變歷史
忙極亦放肆 見我愛見的相知
要抱要吻要怎麼也好 偏要推說等下一次

我也覺 我體質 彷似下降 看了症得到是別要太忙
而影碟 都掃光 但從來未看 因有事趕
日夜做 儲的錢 都應該夠 到聖誕正好講跟我白頭
誰知她開了口 未能挨下去 已恨我很久

錯失太易 愛得太遲 我怎想到 她忍不到那日子
盲目地發奮 忙忙忙從來未知
幸福會掠過 再也沒法說鍾意

愛一個字 也需要及時 只差一秒 心聲都已變歷史
為何未放肆 見我愛見的相知
要抱要吻要怎麼也好 不要相信一切有下次

相擁我所愛又花幾多秒
這幾秒 能夠做到又有多少
未算少 足夠遺憾忘掉

多少抱憾 多少過路人 太懂估計 卻不懂愛錫自身
人人在發奮 想起他朝都興奮
但今晚未過 你要過也很吸引

縱不信運 你不過是人 理想很遠 愛於咫尺卻在等
來日別操心 趁你有能力開心
世界有太多東西發生 不要等到天上俯瞰

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Postby willy » Mon Mar 14, 2011 10:17 am

唔, 寫得好感性bor. 不過天意難違, 節哀順變. 珍惜眼前人係好重要既, 不過好多人都會忽視, 因為佢地未試過失去, 感受唔到.

willy

Postby willy » Mon Mar 14, 2011 10:20 am

唔, 我又點返一首歌先, 呢首係老少咸宜既.

Shall We Talk

作曲:陳輝陽
編曲:金培達
填詞:林夕

明月光 為何又照地堂
寧願在公園躲藏 不想喝湯
任由目光 留在漫畫一角
為何望母親一眼就如罰留堂

孩童只盼望歡樂 大人只知道寄望
為何都不大懂得努力體恤對方
大門外有蟋蟀 迴響卻如同幻覺
Shall we talk Shall we talk
就當重新手拖手去上學堂

陪我講 陪我講出我們最後何以生疏
誰怕講 誰會可悲得過孤獨探戈
難得 可以同座 何以 要忌諱赤裸
如果心聲真有療效 誰怕暴露更多 你別怕我

螢幕發光 無論什麼都看
情人在分手邊緣只敢喝湯
若沉默似金 還談什麼戀愛
寧願在發聲機器面前笑著忙

成人只寄望收穫 情人只聽見承諾
為何都不大懂得努力珍惜對方
螳螂面對蟋蟀 迴響也如同幻覺
Shall we talk Shall we talk
就算牙關開始打震 別說謊

陪我講 陪我講出我們最後何以生疏
誰怕講 誰會可悲得過孤獨探戈
難得 可以同座 何以 要忌諱赤裸
如果心聲真有療效 誰怕暴露更多

陪我講 陪我親身正視眼淚誰跌得多
無法講 除非彼此已失去了能力觸摸
鈴聲 可以寧靜 難過 卻避不過
如果沉默太沉重 別要輕輕帶過

明月光 為何未照地堂
孩兒在公司很忙 不需喝湯
Shall we talk 斜陽白趕一趟
沉默令我聽得見葉兒聲聲降

beaniebean

Postby beaniebean » Tue Mar 15, 2011 10:46 pm

唉... 核輻射危機既情況一日比一日嚴峻, 真係越來越令人擔心.

萬一........, 以後可能只能對著舊相片而懷念仙台, 又或許在夢中再次遊覽松島餵海鷗.

唔... 難得最高領導人也點了一首歌...

我記歌詞的記性很差, 通常只記得個旋律... 今次再留心看了歌詞數遍, 感受一吓.

係呀, 人與人之間... 往往就是不知不覺少了溝通, 變得越來越生疏, 唔想坦誠對話、明白及體恤對方.

唉... 有時你好想同你關心既人talk, 但人哋都唔想花時間同你talk, 咁都無計.