U形人生 45歲最不快樂?

無無聊, 吹下水先
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

U形人生 45歲最不快樂?

Postby beaniebean » Thu Apr 21, 2011 2:02 pm

唉... 我都覺得年紀越大, 快樂指數就不斷下降... 回頭一看, 我覺得人生比較少壓力及少煩惱應是畢業後兩三年的時候. 當時, 對未來有盼望, 身體及精神都好, 但現在....

呢篇文章都講咗好多現實既情況出嚟. 唔知大家點睇呢?

至於幾多歲才最不大快樂, 咁我就唔知喇. 如各方面都上咗岸既話, 咁年紀大都會好快樂.

(經濟日報)2011年4月20日 星期三 06:00
【經濟日報專訊】人生哪一個階段最低潮?最新研究顯示,人生的快樂,像一個U形微笑曲線,快樂感由25歲開始下跌,到45歲是最不快樂的谷底,其後重拾升軌,65歲又重回最快樂人生。...

研究結果顯示,人生快樂程度平均由25歲開始下滑,因為工作和家庭責任愈來愈大,亦開始面對失業和親友生老病死的階段,所以人到中年約45歲,往往是人生最不快樂的谷底。 不過,中年過後,人生的快樂程度又會重新上升。負責研究的Bert Van Landeghem解釋,一般人過50歲後,愈來愈知足,更隨心所欲,且更勇於表達自己的好惡。

明愛向晴軒 督導主任郭志英認為,研究結果可理解,亦貼近現實,很多求助個案都是40多歲,「這年紀壓力最大,事業關鍵時期,若升不到職便『唔上唔落』;這年紀通常都上有父母要供養,下有子女要管教,而且是十多歲最反叛時,家庭開支亦大。」不過,48歲的鄧梓峰3年前已度過所謂45歲「低潮期」,但他說一直都幾開心,沒大起大跌,他指:「人生到這年紀,應該有些事業,又有子女,應該都幾happy(快樂)。」....

Source: http://hk.news.yahoo.com/article/110419/23/nwby.html

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: U形人生 45歲最不快樂?

Postby willy » Fri Apr 22, 2011 11:38 am

"這年紀壓力最大,事業關鍵時期,若升不到職便『唔上唔落』;這年紀通常都上有父母要供養,下有子女要管教,而且是十多歲最反叛時,家庭開支亦大。"

工都冇, 何來『唔上唔落』; "子欲養而親不在", 何來供養; 伴都揾唔到, 何來養妻活兒呢. 跟本就係庸人自擾, 唔係, 應該係"身在福中不知福"!

不快樂, 好多時係主觀既感受多於客觀還境. 建議覺得唔快樂既人, 可以看一些勵志既書, 以下為大家介紹二本書:

<<Being Happy>> By Andrew Matthews.

<<我選擇快樂—快樂心理學>> By 劉遠章、陶兆輝

queenie
Sergeant Major 士官長

Postby queenie » Fri Aug 17, 2012 11:40 am

我十分認同Willy's 看法, 不快樂就是壓力的一種, 滅壓有不的方法, Willy愛看些勵志的書, 別人喜歡吃東西...
我就愛看[亮劍]
Bean 你要向Willy 學習呀!

beaniebean

Postby beaniebean » Mon Aug 20, 2012 1:46 pm

嘩, 竟然一年多前的文章有人回覆.

請問 "亮劍" 是什麼來?

嘿嘿, 我已成日向Willy學習的.

減壓的方法... 我會吃喜歡的東西及ZZZ, 另會同一個只聽但無乜講嘢既好友chaton... 嘿嘿... :lol: :lol: :lol:

queenie

Postby queenie » Mon Aug 20, 2012 4:48 pm

亮劍 (全劇三十集) (李幼斌) 是我一輩子最喜愛的國內电視劇, 全劇, 集集精采, 別無泠塲, 別無血腥, 別無色倩, 對白精景, 看後, 令人回味無窮, 現在我己翻覆重看了接近三十回o

在此與各首長分享o

beaniebean

Postby beaniebean » Mon Aug 20, 2012 11:10 pm

能對一套電視劇咁長情. 實在好難得. 由此可見, 你係幾咁鐘意呢套片. 厲害!!