年貨又加價...

無無聊, 吹下水先
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

年貨又加價...

Postby beaniebean » Tue Dec 27, 2011 2:53 pm

今日去超市買嘢, 無意中看到貨架上藍x曲奇(2磅裝)既價錢...

嘩, 佢特價咗後既價錢都要過一百蚊(好似係$102)... 印象中上年既價錢好似係八十幾、九十幾蚊... 宜家已過百.

我的一位好友(奇人嚟)曾苦口婆心勸我要少啲買無謂嘢. 佢確係講得好啱. 自從俾佢"叮"醒我之後, 我宜家買嘢都諗咗一陣先會買, 重點係考慮是否"有需要"才買, 當然有時也會有例外情況.

為咗對抗通脹, 所以善用信用咭的折扣優惠係好重要, 加埋買滿指定金額可免費送貨也非常重要. 事關年紀大, 真的抬唔到咁重既米及油...

希望大家今年既年貨, 買得抵之餘又唔好買得太多而造成浪費.

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 年貨又加價...

Postby willy » Tue Dec 27, 2011 5:42 pm

加價咪唔買佢囉, 又唔係必需品來.

beaniebean

Re: 年貨又加價...

Postby beaniebean » Tue Dec 27, 2011 11:11 pm

最高領導人講既嘢一向好有道理, 我會好好緊記的. 買東西時會停一停, 諗一諗, 問清楚自己呢樣嘢係咪必需品來?

頭先在回家途中, 正諗緊係2012年如何慳錢? 宜家正set緊budget...

唔唔, 始終要為未來認真打算一吓. 看見紅薄仔的金額上升是一件開心的事來.

肥bean, 請加油!!! :mrgreen: