五大「朋友」

無無聊, 吹下水先
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

五大「朋友」

Postby beaniebean » Wed Aug 01, 2012 12:19 am

今日看到呢篇文章. 我都好認同朋友不用太多, 要咁多Hi-Bye fd 及只懂吃喝玩樂的朋友都無乜用. 基本上我情願去zzz, 也不想花時間係佢哋身上. 貴精不貴多才是最重要.

至於文章中的五大朋友, 確實都唔易揾. 我有個好友, 我想我應符合五大條件的其中兩項半. 不過佢就好似一座億萬年的冰山, 無論我點努力都好, 總不被列入佢既好友之內. 宜家佢最常同我講的只有GM同GN, 好多時都極度cool爆. 至於佢係咪我的聆聽者, 我也不知道, 事關無論我講什麼, 佢都好似無乜反應咁, 我想佢其實都只是左耳入右耳出而已.

那為何我還會認為佢是我的好友? 箇中原因只有我才知道. 嘿嘿嘿嘿...

不過, 這樣的情況, 其實都經常出現係大家身上. 這就好像明知夜瞓對身體不好, 但總是有很多人愛夜瞓一樣.

2012年7月31日
(綜合報道)(星島日報報道)你facebook內有多少個「朋友」?有人說,facebook內的「朋友」不等於真實生活中的「朋友」。有調查指,facebook用戶平均每人有多達一百九十個「朋友」,但現實生活稱得上為「朋友」的,可能不夠十個!英國最近有研究指出,一個人一生中,朋友數目毋須太多,五個就夠晒數!這五個「朋友」分別是:聆聽者、萬事通、好同事、疏財仗義者,以及愛自己的人。想一想,你現在的「朋友」,有沒有以上五類型?老實說,聆聽者可能窮一生都未必找得到,怪不得有人當媽媽以至家中的愛犬或布公仔是聆聽者!

今時今日,萬事通似乎是互聯網,任何問題只要肯花時間上網搜查,總找到答案。至於好同事,有人認為同事就係同事,很難成為真正的朋友;況且要找一個一世和自己在同一公司工作的同事極難,關係幾好都好,一說辭工,吃過「散水餅」後,再難Keep住友好關係……

我懷疑世上還有沒有疏財仗義者?除了銀行和信貸公司吧!最愛自己的人,可能是我自己!但願你的五大「朋友」,不會全部都是你自己!

Source: http://hk.news.yahoo.com/%E4%BA%94%E5%A ... 00357.html

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 五大「朋友」

Postby willy » Wed Aug 01, 2012 9:55 am

要做一個好啲聆聽者, 要用隻耳而唔係個口. 所以你個朋友好似好cool咁, 其實佢係好耐心咁聽梗你既說話.

我都有一個好好既聆聽者, 佢隻耳仔好大, 冇口既. 聽到冇口, 你一定想到Hello Kitty. 不過錯咗, 佢係我細佬, 阿Sam.
Attachments

beaniebean

Re: 五大「朋友」

Postby beaniebean » Wed Aug 01, 2012 1:43 pm

最高領導人講既嘢一向好有道理. 宜家我明白多咗喇. 原來那位好友是我的好好既聆聽者嚟. :D

啊, 原來佢叫做阿Sam. 嘩, 好靚仔同埋kawaii呢~~ 同佢大佬一樣呀. 8) 嘿嘿嘿嘿!!