沉重的消息...

無無聊, 吹下水先
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

沉重的消息...

Postby beaniebean » Fri Mar 19, 2010 12:09 am

啱啱聽完好友簡單的幾句說話, 內心真係好唔舒服, 感覺好沉重, 心裡有點悲涼.... (講真的 :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: )

唔知佢講既嘢, 係比事實更嚴重, 還是無咁嚴重? 噢, 真係不知道. 天生樂觀及EQ高既佢, 可能不想朋友太擔心, 所以只輕描淡寫地說了幾句便算.

近排不尋常情況令人更加擔心, 希望佢吉人自有天相. 我可以做的, 都只是內心一個又一個的祝福.

唉... 唔知仲可以見佢幾耐呢? 希望有咁耐得咁耐, 因為好唔捨得佢走.

或許... 就像日本的一句說話"一期一會"... 要好好珍惜每次見面的時刻.

beaniebean

Re: 沉重的消息...

Postby beaniebean » Tue Mar 23, 2010 12:36 am

又過咗幾日, 好友的情況夠竟係點? 有無好啲呢? 呢啲問題經常在我腦海內浮現, 有時胡思亂想, 思前想後, 諗到情況可能係好 :cry: :cry: :cry: .

很可惜...音訊依然全無, 感覺仍然是不尋常.

但當想到好友可能想靜靜地休息, 且已無神無氣, 又點有energy去蒲頭, 咁我唯有醒水唔好打擾佢喇!

希望佢有頑強既鬥志去克服及打敗今次既大怪怪... 事關佢既家人及朋友都好支持及關心佢.

呢幾日, 我想起一首旋律很優美的歌, 就是張學友的<<祝福>>. 因是國語歌, 我不大清楚歌詞講乜, 所以找回歌詞看看, 覺得都好有意思及感動.

歌詞可以有很多個不同的理解. 唔知... 呢次既離別係有幾耐呢? 一頭半個月? 一年半載? 還是一輩子呢? Anyway, 或許就像歌詞一樣....."傷離別, 離別雖然在眼前. 說再見, 再見不會太遙遠. 若有緣, 有緣就能期待明天. 你和我重逢在燦爛的季節..."

噢, 還是不要想太多... 總之, 還是送上大家深深的祝福吧.

祝福
不要問 不要說 一切盡在不言中
這一刻 偎著燭光 讓我們靜靜的渡過
莫揮手 莫回頭 當我唱起這首歌
怕只怕 淚水輕輕的滑落
願心中永遠留著我的笑容
伴你走過每一個春夏秋冬
幾許愁 幾許憂 人生難免苦與痛
失去過 才能真正懂得去珍惜和擁有
情難捨 人難留 今朝一別各西東
冷和熱 點點滴滴在心頭
願心中永遠留著我的笑容
伴你走過每一個春夏秋冬
傷離別 離別雖然在眼前
說再見 再見不會太遙遠
若有緣 有緣就能期待明天
你和我重逢在燦爛的季節
不要問 不要說 一切盡在不言中
這一刻 偎著燭光 讓我們靜靜的渡過
莫揮手 莫回頭 當我唱起這首歌
願心中留著笑容
伴你渡過每個春夏秋冬

Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=fh5scZgMAxE

beaniebean

Postby beaniebean » Tue Apr 06, 2010 1:49 am

近排見到好友多咗蒲頭, 內心都安樂咗dd.

但在不明朗的情況下, 我會胡思亂想.

我至驚係出現以下2個情況:
1) 迴光返照
2) 佢自知時日無多, 所以趁在僅餘的時間去蒲頭見吓朋友, 然後就靜俏俏地離開.

噢... 如果係既話, 就真係超級傷感~

如可以既話, 至少讓我知道那個日子大約係幾時, 等我諗吓我可以做啲乜, 希望佢既快樂回憶可再加多一點點~

早前... 有個朋友send咗一個"星期二檔案"的link給我看, 該集被訪者講出佢既心聲(緣份有限期)... 當時, 我很有同感. 人生中總會遇上很多人, 有些刷身而過, 有些就好好朋友, 有些就反咗面, 有些你會特別care的人, 有些就想永遠唔好見到面.......等等. 人與人的緣份(親人/朋友/摯愛/同事等等)都有expiry date...

人去了, 都可說是緣盡, 想再見都無機會. 想講既嘢, 佢永遠都收唔到. 每當我諗到呢點, 就有傷感的感覺.

隨著時光飛逝, 不但自己老了, 身邊的人也一齊老了. 年紀大, 機器壞, 是自然定律. 就算自己身體狀況還算OK, 但身邊的人總有些會比自己早走.

所以, 要諗諗剩下的日子應要做啲乜. 當然, 人的時間很有限, 能做到越少遺憾便越好...

beaniebean

Postby beaniebean » Wed Apr 28, 2010 11:53 pm

近日見到好友精神好咗好多, 且精伶活潑, 我估佢個病都可能好咗9成... 太好了!!! 終於, 雨過天青喇!!! 真係好~~~ 雖然佢之前話打定輸數, 但今次佢好番, 我又感受到"人生總有希望"呢句說話. :D

好友計劃過多一兩個月就去一個trip, 仲係2個星期添! 唔, 我都好戥佢高興, 可以離開香港, 放個悠長假期好好relax一番.

但我還是要勸勸佢係出發前既呢一兩月, 真係要好好保重, 養好精神, 唔好咁操勞, 咁樣到時就會有強健既體魄去盡情玩嘛! :mrgreen:

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Postby willy » Fri Apr 30, 2010 10:21 am

香港地醫療咁好, 除非係絕症或意外, 如果唔係都好難咁快死. 不過有啲病, 真係要休息好耐, 復原又慢, 調理唔好重隨時惡法, 咁就真係死得.

beaniebean

Postby beaniebean » Fri Apr 30, 2010 2:05 pm

至驚係有啲exceptional case, 小病無喇喇變大病, 跟住就瓜埋...

唔, 佢係好友(VIP嗰隻)嚟, (((((絶對))))係唔可以咁早離開呢個世界, 起碼都五六十年後(嘿嘿, 我應無咁長命lu), 所以會特別擔心佢囉!

我其實都好驚佢患咗絶症, 咁就苦不堪言...:cry: